BNR dă un nou impuls creditării, pentru a sprijini redresarea economiei

144
BNR dă un nou impuls creditării, pentru a sprijini redresarea economiei - bnrdaunnouimpulscreditarii-1596735567.jpg

Articole de la același autor

Începând de ieri, 6 august 2020, rata dobânzii de politică monetară s-a redus de la 1,75% la nivelul de 1,50% pe an, în baza deciziei consiliului de administrație al Băncii Naționale a României. Totodată rata dobânzii pentru facilitatea de depozit a coborât de la 1,25% la 1,00% pe an, iar rata dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard), de la 2,25% la 2,00% pe an.

Nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit se păstrează neschimbate. BNR va continua să efectueze operațiuni repo și să cumpere titluri de stat în lei de pe piața secundară.

Măsurile adoptate de BNR stimulează reducerea dobânzilor bancare și creșterea creditării.

Potrivit raportului conducerii BNR, economia globală și cea europeană au început să se redreseze în luna mai, pe fondul retragerii treptate a restricțiilor de mobilitate fizică, rămânând însă la niveluri mult inferioare celor prevalente anterior răspândirii infecției cu coronavirus. În același timp, dinamica recuperării lor rămâne incertă pe termen scurt, fiind dependentă de evoluția pandemiei și a măsurilor asociate, dar și susținută de măsurile fiscale implementate de autorități, precum și de caracterul acomodativ al politicilor monetare ale băncilor centrale din economiile avansate și cele emergente, incluzând BCE și băncile centrale din regiune.

Pe plan intern, datele și informațiile apărute după ședința de politică monetară a CA al BNR de la finele lunii mai au evidențiat un impact sever al pandemiei de coronavirus, mai ales în aprilie, dar și efectele economice și financiare ale începerii relaxării graduale în luna mai a măsurilor restrictive.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 06 August 2020
Stire din Economie : Pulsul economiei
Marţi, 04 August 2020
Stire din Economie : Pulsul economiei
Vineri, 31 Iulie 2020
Stire din Economie : Pulsul economiei
Pagina a fost generata in 2.267 secunde