BCE: Falimentul Greciei nu mai poate fi exclus

2810
BCE: Falimentul Greciei nu mai poate fi exclus - greeceflag-1316777173.jpg

Articole recomandate

Klaas Knot, membru al consiliului guvernator al Băncii Centrale Europene, spune că situația în care Grecia nu își mai poate plăti datoriile nu mai poate fi exclusă. În același timp, ministrul grec de Finanțe a prezentat parlamentului opțiunile pentru țară, inclusiv un haircut de 50% pentru bănci, scrie Money.ro.

BCE a exclus până acum posibilitatea ca Grecia să intre în incapacitate de plată. Însă, Klaas Knot, președintele Băncii Centrale a Olandei și oficial al BCE spune că am ajuns în situația în care falimentul Greciei nu mai poate fi exclus, potrivit Reuters.
"Este unul dintre scenarii. Nu spun că Grecia nu o să dea faliment", spune Knot, care adaugă că a fost multă vreme convins că falimentul nu este necesar, "dar știrile de la Atena sunt câteodată descurajante".

"Toate eforturile au fost făcute pentru a preveni asta, dar acum sunt mai puțin sigur că falimentul poate fi exclus decât eram acum câteva luni", spune guvernatorul olandez, care se întreabă și dacă grecii înțeleg gravitatea situației în care se află.

Se pare că grecii iau de acum în mod serios în calcul posibilitatea unui default controlat, prin care deținătorilor de datorie greacă să le fie impuse pierderi de 50%. Potrivit presei elene, citată de Reuters, ministrul de finanțe Evangelos Venizelos a prezentat trei scenarii pentru viitorul Greciei, inclusiv varianta de mai sus.

Scenariul de bază rămâne în continuare cel în care Grecia continuă să implementeze măsurile de austeritate, scade deficitul și rămâne în termenii acordului cu Troika UE/BCE/FMI, și își asigură cel de-al doilea bailout de 109 miliarde euro. Deși default-ul ar tăia la jumătate gradul de îndatorare al țării, care va trece de 160% din PIB la sfârșitul anului, Venizelos spune că un haircut ar fi "prea periculos pentru a fi solicitat" și că "implică acordul și efortul coordonat al multora".

Un haircut presupune ca băncile și alte instituții financiare să marcheze o pierdere de 50% pe datoria suverană grecească din bilanțuri, ceea ce le pune în pericol stabilitatea financiară, le diminuează solvabilitatea și le pune în situația de a găsi mai greu finanțare. Băncile franceze, care au cea mai mare expunere pe Grecia dintre băncile străine, întâmpină astfel de dificultăți în ultima vreme, după ce investitorii au început să considere falimentul statului grec din ce în ce mai probabil.

De asemenea, și BCE are o expunere mare pe Grecia, pentru că a cumpărat obligațiuni grecești de pe piața secundară, și pentru că împrumută în mod curent sectorul bancar grecesc, care nu găsește finanțare în altă parte, cu garanția titlurilor de stat elene.



Mai există și riscul, în cazul în care Grecia intră în faliment, fie el și controlat, ca și celelalte state PIIGS să fie contaminate, problemele principale fiind acum Spania și Italia, țări care se împrumută încă la dobânzi rezonabile pentru că BCE le cumpără datoria.

O misiune a creditorilor instituțional s-a aflat în aceste zile la Atena pentru a evalua finanțele țării și pentru a-și da acordul pentru eliberarea unei noi tranșe din împrumutul de 120 miliarde euro acordat în mai 2010, tranșă vitală pentru ca statul să își poată onora obligațiile de plată în perioada următoare. Guvernul grec nu a făcut însă suficient pentru a se încadra în țintele de deficit, astfel că a trebuit să se angajeze la noi măsuri de austeritate, și să promită că va tăia inclusiv din pensii și salarii, că va disponibiliza din bugetari și că va mări fiscalitatea.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 23 Septembrie 2011
Stire din Monden : Croitorul lui Hitler își cere scuze
Miercuri, 21 Septembrie 2011
Stire din Politică-Administrație : Regele Mihai, invitat în Parlament
Pagina a fost generata in 1.0605 secunde