Băncile vor putea scăpa mai ușor de creditele neperformante

295
Băncile vor putea scăpa mai ușor de creditele neperformante - bancilevorputeascapamaiusordecre-1553801386.jpg

Articole de la același autor

Uniunea Europeană încurajează dezvoltarea piețelor secundare pentru creditele neperformante. Aceasta le-ar permite băncilor să gestioneze sau să vândă mai ușor credite neperformante. Ambasadorii statelor comunitare la UE au aprobat poziția Consiliului cu privire la o propunere de directivă ce armonizează normele privind modul în care instituțiile financiare nebancare pot cumpăra contracte de credit de la bănci.

Scopul noilor norme este de a reduce stocurile existente de credite neperformante ale băncilor și de a preveni acumularea lor în viitor.

Un credit bancar este în general considerat neperformant atunci când trec mai mult de 90 de zile fără ca debitorul (o societate sau o persoană fizică) să plătească dobânda sau tranșele convenite sau atunci când devine puțin probabil că debitorul îl va rambursa. În conformitate cu noile norme propuse, băncile vor putea să gestioneze mai bine creditele care devin neperformante datorită îmbunătățirii condițiilor de vânzare a creditelor către terți.

În prezent, potențialii cumpărători de credite neperformante se confruntă cu bariere în calea achizițiilor transfrontaliere de credite din cauza diferitelor regimuri de reglementare din statele membre. Această situație a dus la o piață secundară ineficientă a creditelor neperformante, cu o cerere scăzută, o concurență slabă și prețuri mici de ofertă. Noua directivă propusă elimină obstacolele din calea transferului creditelor neperformante de la bănci către instituțiile financiare nebancare și simplifică și armonizează cerințele de autorizare pentru serviciile de administrare de credite pe întreg teritoriul UE, fără a aduce atingere normelor naționale care impun anumite cerințe suplimentare pentru serviciile de administrare de credite.

În același timp, drepturile debitorilor vor fi protejate și garanțiile prevăzute de normele UE aplicabile privind protecția consumatorilor rămân în vigoare. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6562 secunde