Băncile nu mai execută silit apartamentele constănțenilor rău-platnici

1205
1
Băncile nu mai execută silit apartamentele constănțenilor rău-platnici - gaveljudge-1340285743.jpg
Până în urmă cu nu mult timp site-urile băncilor din România erau împânzite cu sute (poate chiar mii, la nivel național) de anunțuri de vânzare a bunurilor achiziționate prin credit, pentru care proprietarii fie nu și-au mai putut achita ratele, fie au garantat cu proprietăți pentru diverse sume pe care nu le-au mai putut restitui. Situația s-a schimbat însă extrem de mult începând cu luna mai, și nu pentru că deodată constănțenii s-ar fi pus pe achitat restanțele, ori băncile au renunțat la executări, ci pentru că au intervenit anumite modificări în modul de recuperare al creanțelor, spun bancherii.

"În ceea ce privește instituțiile de credit au intervenit modificări în modul de recuperare al creanțelor stabilite prin titlurile executorii, respectiv contractele de credit și contractele de garanție, astfel încât acestea sunt obli-gate să apeleze exclusiv la executorii judecătorești, renunțând la executorii bancari", a explicat directorul Sucursalei Regionale Constanța 1 a In-tesa Sanpaolo Bank, Tamara Prodan.

Așadar, executorii înregistrați în condițiile legii la Ministerul Justiției până la data de 31 mai 2011, apar-ținând corpurilor proprii de executori organizate de instituțiile de credit și de instituțiile financiare nebancare sau de instituțiile de credit cooperatiste, cu o vechime efectivă de cel puțin doi ani de la prima înregistrare în această activitate, vor fi numiți, la cerere, în funcția de executor judecătoresc.

Prin Legea nr. 287 din 14 decembrie 2011 s-a stabilit inclusiv posibilitatea și modalitatea de predare/preluare a dosarelor de executare silită aflate în curs de soluționare, de la executorii bancari către execu-torii judecătorești competenți. În scurt timp, toate băncile vor finaliza procesul de predare, început luna trecută, așadar constănțenii care sunt în căutarea unui apartament, de exem-plu, și care și-au făcut un obicei din a verifica site-urile băncilor, în speranța găsirii unui "chilipir", ar trebui să renunțe.

"Avem încredere că prin aceste colaborări recuperarea creanțelor băncii noastre să se desfășoare cu celeritate, astfel încât toate părțile implicate în procesul de recuperare să-și îndeplinească obiectivele stabilite", a precizat Tamara Prodan.

Oferte rătăcite

Pe ici, pe acolo, site-urile băncilor încă mai găzduiesc anunțuri de licitație (și ne referim la apartamente), cel mai probabil cele stabilite în urmă cu mai multe luni, dar și anunțuri de vânzare. BCR-ul, de exemplu, are scoase la vânzare, ca urmare a unor executări silite, patru apartamente. Prețul unuia cu trei camere, de 47 de metri pătrați, costă 145.000 de lei, pe când unul cu patru camere, de 83 de metri pătrați, "cu finisaje interioare de calitate superioară", este scos la vânzare cu 226.000 lei. Alpha Bank mai are doar două anunțuri de licitație, însă pentru apartamente din Năvodari, Bank Post-ul nu și-a mai actualizat baza de date în acest sens, ca de altfel nici Em-poriki Bank sau Leumi Bank, iar BRD-ul mai bifează la capitolul valorificare amiabilă doar un apartament din Constanța, de pe strada București, evaluat la 60.000 de euro. Apartamente nu mai au scoase la vânzare în municipiul Constanța nici Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Pro Credit Bank, Unicredit Țiriac Bank, OTP Bank sau Intesa Sanpaolo Bank. Totuși, câteva dintre aceste bănci încă mai încearcă să vândă terenuri intravilane, dar și case sau apartamente în alte localități mari din județ.

Comentează știrea

BANII
22 iunie 2012
BANCI

Sa fie si bancile invinuite de camata

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 12 Mai 2012
Stire din Cetățenești : Ce bunuri nu pot fi executate silit
Pagina a fost generata in 0.375 secunde