Avantajele fermierilor organizați în cooperative

227
Avantajele fermierilor organizați în cooperative - avantajelefermierilororganizatin-1562617720.jpg

Articole de la același autor

După 132 de ani de istorie, România se află la începutul unui nou drum, în promovarea și dezvoltarea cooperativelor, se arată într-un comunicat al Uniunii de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV). Organizația a fost fondată în 2017 și are drept obiectiv promovarea și sprijinirea cooperativele agricole.
Potrivit UNCSV, "Cooperativele agricole autentice sunt singura cale optimă de reducere semnificativă a riscurilor principale la care sunt expuși agricultorii individuali, indiferent de mărimea lor, punându-și în comun doar mintea. Rolul cooperativelor este să ajute la:
- optimizarea costurilor de producție și eficientizarea în comun a activităților agricole prin degrevarea către cooperativă a achizițiilor de inputuri și comercializării producției;
- creșterea gradului de adaptare a ofertei de produse agricole în plan cantitativ, calitativ și sortimental la cerințele consumatorilor;
- asocierea fermierilor în cooperative care să realizeze investiții în comun prin care să adauge valoare producției primare și să echilibreze veniturile pe lanțul alimentar, lucru care ar fi imposibil în multe situații în mod individual;
- distribuirea echitabilă a rezultatelor cooperativei în funcție de activitatea economică a fiecărui membru;
- creșterea capacității fermierilor de a face față riscurilor volatilității piețelor în comparație cu desfășurarea activităților de valorificare în mod individual de către fiecare producător;
- capitalizarea fermierilor și a cooperativelor prin generarea de valoare adăugată din punct de vedere economic pentru membrii lor și care în plus să aibă o activitate economică relevantă, să reziste pe piață și să se dezvolte;
- reducerea numărului de intermediari din lanțul agroalimentar de distribuție;
- reducerea riscului de a nu avea desfacerea producției și asigurarea unei surse de venit de încredere, regulată și în timp util; 
- relansarea și stabilizarea socio-economică a zonelor rurale favorizând dezvoltarea unor structuri agroalimentare integrate fluxurilor de piață și eficiente economic;
- furnizarea de servicii și informații de specialitate membrilor care ar fi prea costisitoare în mod individual.
U.N.C.S.V. promovează și sprijină o economie rurală viabilă, competitivă, orientată către piață și către furnizarea de produse agroalimentare de calitate superioară la prețuri accesibile pentru consumatori și corecte pentru fermieri.
Agricultura și fermierii mici și mijlocii din România au în continuare mare nevoie de asociere, dar nu doar pe hârtie, ci în cooperative agricole care să își îndeplinească menirea – aceea de a genera valoare adăugată din punct de vedere economic pentru membrii lor și care în plus să aibă o activitate economică relevantă, să reziste pe piață și să se dezvolte. 
Invităm fermierii să se asocieze în cooperative agricole funcționale sau să înființeze cooperative agricole și îi îndrumăm în acest sens.
România are mare nevoie de cât mai multe cooperative agricole de succes!"


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4195 secunde