Conform unui proiect de lege

Autovehiculele din transportul intern de persoane vor trebui dotate cu noile case de marcat fiscale

1958

Articole de la același autor

Trecerea la sistemul caselor de marcat cu jurnal electronic conectate prin satelit la instituțiile fiscale este un adevărat roman. "Meritul" îi aparține "autorului", Ministerul Finanțelor Publice, care a făcut din această operațiune o intrigă cu numeroase răsturnări de situație, cu multe necunoscute și cu momente de suspans. 


Când toată lumea credea că povestea va continua fără divagații și surprize, iată că "autorul" și-a amintit că a omis ceva și, făcând o măiastră voltă, a introdus un nou personaj în "roman": transportul rutier de călători.


★ ★ ★


Deunăzi, Ministerul Finanțelor Publice a pus în dezbatere publică un proiect de lege prin care abrogă câteva prevederi ale OG nr. 27/2011 privind transporturile rutiere și completează OUG nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat fiscale cu jurnal electronic.


Conform proiectului de act normativ, operatorii de transport rutier care efectuează transport de persoane prin servicii regulate în trafic național au obligația să doteze autovehiculele cu aparatele de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic, în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a prevederilor legii.


În cazul acestor agenți economici, controlul funcționării și utilizării aparatelor de marcat electronice fiscale, constatarea contravențiilor, precum și aplicarea sancțiunilor vor fi făcute nu doar de către inspectorii Fiscului, ci și de către polițiști și reprezentanții Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier.


★ ★ ★


Faptul că Ministerul Finanțelor Publice umblă pe bâjbâite în acțiunea de implementare a noului sistem nu mai miră pe nimeni. Procesul de introducere a noilor tipuri de aparate de marcat fiscale în întreaga economie ar fi trebuit să se încheie la 1 noiembrie 2017. Dintr-o mulțime de motive, calendarul nu a fost respectat. Autoritățile s-au bâlbâit și au tot lungit-o, de erau să-i pună pe bieții agenți economici în imposibilitatea de a se dota cu noile aparate de marcat fiscale. Dacă ziarul "Cuget Liber" nu ar fi atenționat Ministerul de Finanțe, iar acesta n-ar fi modificat rapid legea, agenții economici ar fi fost puși în imposibilitatea de a se conforma și ar fi fost sancționați cu amenzi și suspendarea activității.


★ ★ ★


Sfârșitul acestui "roman" nu îl cunoaște nici "autorul". Odată intrate în dotarea agenților economici, casele de marcat cu jurnal electronic ar trebui să fie conectate prin satelit la instituțiile fiscale. Prin acest imens sistem "Big brother", Fiscul va putea urmări, în timp real, vânzările și încasărilor agenților economici. Va vedea ce vinde și cât vinde comerciantul Cutărică, câți călători au fost taxați pe microbuzul sau autobuzul lui Cutărescu. Scaune birou Iar în cazul în care ar avea suspiciuni de fraudă, va putea trimite imediat o echipă operativă în control, la fața locului, să-i bage evazionistului mințile în cap.


Acesta este scenariul ideal și motivul pentru care agenții economici sunt puși la cheltuială. Problema este că autoritățile financiar - fiscale nu își îndeplinesc partea de obligații ce le revine din lege, respectiv dotarea cu un sistem informatic și de comunicații performant, capabil să țină legătura cu peste un milion de case de marcat electronice, să stocheze informațiile și să le analizeze. 


Actualul sistem informatic al Agenției Naționale de Administrare Fiscală este un blestem pentru propriii săi angajați. Memoria sistemului este încărcată în proporție de peste 90%, programele funcționează greoi, cu numeroase întreruperi, echipamentele periferice (computerele) sunt depășite fizic și moral, iar timpii de așteptare sunt exagerat de lungi.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.7977 secunde