Confederația Antreprenorilor Mici acuză:

Autoritățile cunoșteau drama româncelor din Sicilia, dar nu au reacționat

854
Autoritățile cunoșteau drama româncelor din Sicilia, dar nu au reacționat - autoritatilecunosteaudrama-1489592444.jpg

Articole de la același autor

Investigația jurnaliștilor britanici de la "The Observer" a scos la lumină o realitate cutremurătoare: 7.500 de femei, majoritatea românce, muncesc în condiții de sclavie în ferme din sudul Italiei, iar unele dintre ele sunt supuse abuzurilor sexuale. Presa italiană a preluat ștafeta și a adus noi dovezi în sprijinul acuzațiilor de sclavie.


Care a fost reacția autorităților române la aceste dezvăluiri? Pe data de 14 martie 2017, Ministerul Muncii a emis un comunicat de presă în care afirmă că:
- monitorizează, dinainte de apariția articolelor de presă, situația românilor care muncesc în Italia;
- Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), informează, în mod curent, cetățenii români despre drepturile avute la locul de muncă în Italia și pune la dispoziție datele de contact ale sindicatelor și instituțiilor de asistență italiene;
- anul trecut, reprezentanți ai ANOFM și ai ministerului au participat la o dezbatere cu tema: "Crearea unui sistem partenerial public - privat pentru reprezentarea lucrătorilor români din agricultură în Italia"; 
- reprezentanții Inspecției Muncii au făcut, săptămâna trecută, o vizită de studiu în Italia; 
- condițiile și relațiile de muncă, mai ales cele fără forme legale și cazurile de exploatare ale lucrătorilor români se află și pe agenda atașatului de muncă al Ambasadei României din Italia; 
- demersurile autorităților române s-au concentrat pe stabilirea unui dialog cu instituțiile italiene pentru sporirea controalelor și informarea comunității românești cu privire la drepturile avute și la riscurile muncii fără forme legale.
- atașatul pe probleme de muncă și sociale din cadrul Ambasadei României în Italia monitorizează permanent situația în care se află cetățenii români aflați la lucru în diferite regiuni ale Italiei;
- în perioada următoare, atașatul pe probleme de muncă și sociale se va deplasa în zona Ginosa – Taranto pentru a identifica problemele punctuale cu care se confruntă angajații români și pentru a discuta despre îmbunătățirea condițiilor de muncă și de viață ale celor care locuiesc în această zonă a Italiei.


Ministerul susține că: "În general, cetățenii români și-au găsit un loc de muncă în Italia prin cunoștințe, prin firmele private de mediere sau în mod direct de la angajator și nu apelează la instituțiile publice." Altfel spus, vinovate că muncesc în condiții de sclavie și sunt abuzate sunt doar româncele. Dacă în loc să își caute singure locuri de muncă apelau la instituțiile statului, nu o pățeau.


Asta-i bună! În prezent, circa 4 milioane de români muncesc peste granițele țării, din care 1,5 milioane sunt în Italia. Foarte puțini dintre ei și-au găsit locul de muncă prin intermediul instituțiilor statului român. Marea majoritate au apelat la prieteni, cunoștințe, la samsarii de mână de lucru ori și-au găsit singuri job-ul pe internet.


Existența cazului din sudul Italiei arată, de fapt, care este eficiența reală a acțiunilor cu care se laudă Ministerul Muncii. 


Confederatione Nationale Autonome dei Piccoli e Medi Imprenditori Romania (Confederația Antreprenorilor Mici) contrazice autoritățile statului. Într-un comunicat semnat de președintele Carmen Luminița Andrei, se spune: "De trei ani ne rugăm de Guvern să-și apere concetățenii din Italia. Reacționează ipocrit numai la dramele semnalate de presa internațională. (…) În același timp, confederația acuză Guvernul de nerespectarea articolului 17 din Constituție, care prevede asigurarea protecției pentru românii din diaspora. La ora actuală nu există niciun proiect finanțat de Guvern care să lupte pentru apărarea drepturilor românilor din Italia, care sunt expuși unor fenomene periculoase, precum munca "la negru" și sclavagismul modern. Deși confe-derația a prezentat proiectul "Vreau să lucrez legal în Europa mea" ultimelor trei Guverne (Victor Ponta, Dacian Cioloș și Sorin Grindeanu), nu s-a găsit nici până la această data un mod de finanțare. De cel puțin trei ani, Cconfederația primește semnale de la românii abuzați în Italia, scrisori pe care le-a anexat și în proiectul de finanțare, însă oficialitățile de la București încă nu au găsit o soluție de deschidere a acestui dorit sindicat în Italia. 


Știm de mult timp de aceste abuzuri sexuale ale angajatorilor sicilieni asupra româncelor, pe care le-am semnalat atât direct autorităților române, cât și opiniei publice prin comunicate de presă. Din nefericire, semnalările noastre au rămas fără ecou, nu au trezit niciun interes și nu a fost o prioritate pe agenda de zi a Guvernului României. Acuz Guvernul României - cel puțin pe ultimele trei guverne - de iresponsabilitate și ipocrizie, deoarece știau de această situație gravă direct de la noi, însă și-au manifestat dezinteresul total față de aceste drame. Atunci când aceste cazuri din sudul Italiei au ajuns în atenția mass-media internaționale, au început să mimeze îngrijorarea și uimirea. Cum poți fi uimit de o situație pe care noi o semnalăm de ani buni? De ce nu acționăm și preventiv? De ce reacționăm doar când un caz este semnalat de presa internațională? De ce nu le pasă guvernanților de soarta reală a diasporei, în afara campaniei electorale?"


Românii muncesc în condiții dramatice, de sclavie, nu doar pe uscat, ci și pe mare. De-a lungul anilor, Sindicatul Liber al Navigatorior și ziarul "Cuget Liber" au adus în atenția opiniei publice numeroase cazuri de marinari români, plecați la muncă pe nave străine, care au fost obligați să muncească în condiții dramatice, care au fost abandonați în porturi străine și nu și-au mai primit banii pentru munca prestată. În urma zecilor de semnale, Ministerul Muncii nu a mișcat un deget, nu a luat nicio măsură pentru rezolvarea cazurilor punctuale și stoparea fenomenului în ansamblu. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5793 secunde