ANAF greșește, contribuabilul plătește! "Mi-au pus poprire pe conturi, deși plătisem datoria de trei luni"

28627
8
ANAF greșește, contribuabilul plătește!
Zeci de constănțeni s-au trezit cu conturile bancare blocate de Administrația Județeană a Finanțelor Publice Constanța care a pornit "jihadul" de colectare a veniturilor la bugetul general consolidat.


Pentru a prezenta raportări mărețe, cei de la Constanța se pare că nu mai țin cont de nimic. Și asta deoarece au început să pună popriri chiar și celor care sunt cu toate taxele la zi. Astăzi vă prezentăm un singur exemplu, prin care dorim să tragem un semnal de alarmă, deoarece asemenea cazuri nu fac cinste unei instituții a statului unde angajații sunt plătiți exact din taxele și impozitele contribuabililor. 


Constănțeanca M.C. a primit, în luna noiembrie 2017, o somație de la ANAF pentru a plăti contribuția individuală de asigurări sociale de sănătate datorată în urma regularizării veniturilor din anul 2012, în valoare de 363 lei. Surprinsă că în 5 ani de zile nu a fost niciodată înștiințată că ar mai avea de plătit pentru contribuțiile de sănătate datorate pentru anul 2012, M.C. a făcut demersurile necesare și așa a aflat că cei 363 de lei ar reprezenta diferențe de regularizări din 2012 de care Administrația Județeană a Finanțelor Publice Constanța "uitase" să o înștiințeze. 


Trecând peste acest fapt, așa cum reiese din chitanța eliberată de ANAF, la data de 11 decembrie 2017, M.C. a mers și a achitat cei 363 lei la Trezoreria Constanța situată pe strada Smârdan, chitanța fiind întocmită de referent Trașcă Nicoleta, fapt menționat pe document. 


Cu toate acestea, în urmă cu câteva zile, pe 22 martie 2018, M.C. a început să fie sunată de reprezentanții băncilor unde are cinci conturi deschise. Toți o anunțau că se va executa o poprire în valoare de 363 de lei instituită de ANAF. 


"Nu am întâlnit bătaie de joc mai mare! Mi-au pus poprire pe toate conturile, deși plătisem datoria de trei luni. Nici măcar nu m-au anunțat că urmează să ia o asemenea măsură înainte ca răul să fie făcut. Pentru ca bătaia de joc să fie completă, am primit o hârtie de la ANAF în care eram înștiințată că mi se pune poprire pe conturi la cinci zile după ce mă sunaseră deja băncile", a spus M.C. 


Surprinsă de situație, M.C. a început să caute răspunsuri la cei de la ANAF, dar a întreprins și verificări pe cont propriu. În final, după ce a confruntat contul evidențiat pe chitanța de la momentul plății de 363 lei cu lista conturilor de la Trezorerie, de pe site-ul ANAF, a constatat că suma încasată de angajata de la ghișeu, în luna decembrie a anului trecut, i-a fost virată în alt cont. Mai exact, în loc ca banii să fie virați în contul pentru contribuțiile de sănătate, au fost virați în contul de regularizări aferent impozitului pe venit.


Drept urmare, la data popririi instituită de fisc, M.C. figura cu sume plătite în plus la impozit și cu debit de 363 lei la contribuțiile de sănătate. În plus, toate cele cinci conturi avute la bănci erau blocate urmând ca acestea să vireze suma solicitată de ANAF la care se adaugă comisioanele băncilor pentru tranzacție. 


În consecință, din neglijența unei angajate, M.C. s-a trezit datoare la ANAF, dar și cu toate conturile bancare blocate. În asemenea împrejurare, inițial a încercat să obțină o audiență la unul dintre șefii Administrației Județene a Finanțelor Publice Constanța pentru a semnala cazul. Cum nu a fost posibil, în cursul zilei de 23 martie 2018, ea a formulat o petiție, aceasta fiind înregistrată cu numărul 17327. 


Pe lângă restituirea banilor reținuți ilegal de la băncile unde are conturi deschise, petenta a mai cerut și sancționarea angajatei care se face vinovată de situația în cauză. În mod normal, în termen de 30 de zile, M.C. ar trebui să primească răspuns la plângere. Așteptăm și noi cu interes măsurile întreprinse de șefii instituției din Constanța pentru ca asemenea aberații fiscale să nu mai aibă loc. În caz contrar, astfel de cazuri vor ajunge direct la conducerea de la Galați sau chiar la București, deoarece nu este posibil ca un om care își plătește taxele la timp să fie purtat pe drumuri din cauza unor incompetenți. 


Comentează știrea

Ceta
28 martie 2018
Anaf

Cand se va angaja pe meritul si cunostintele invatete in sc si nu pe pile bani etc atunci vom avea persoane competente in toate domeniile!

feizi
28 martie 2018
niste hoti

Niste hoti profesioniști.eu am firma închisă din 2013 si pana acum am plătit 4000 lei "rămășițe " cum imi zic ei.parca as avea rata.din 2 in 2 ani imi vine cate o minune de rămășița de cateva sute lei.

Datornic
28 martie 2018
Ciudat

Este ciudat ca situatia pare la indigo cu situația mea.Tot 363 lei m-au gasit datoare și pe mine ANDA și chiar dacă am făcut ieri plata in contul ANAF prin intermediul Raiffeisen,poprirea nu s-a ridicat nici azi.Maine trebuie sa verific la banca daca s-a ridicat oprirea,iar dintr-o discuție cu o angajată ANAF,am de plata mai mult.E ceva tipic de c..cat romanesc.

trac
28 martie 2018
NATANGA

de trasca mi-a gresit si mie la fel ,mi-a virat in alt cont si cind i-am facut observatie a zis ca-i vina mea ca n-am verivicat conturile.De parca eu ar trebuit sa stiu conturile de la anaf.

trac
28 martie 2018
si

proasta si nesimtita aceasta trasca nicoleta(,din spusele unei colege).In rest despre competenta dir anaf Cta o simt toti cei care intra in institutie. Numai se vaita dar este incapabila sa rezolve ceva.Sat fara caini.

EGO
28 martie 2018
ANAF

la fel am patit-o si eu,tot cu Trasca,la casieria din Tomis 3,se pare ca "greselile " sunt intentionate",daca nu "comandate".

stan
28 martie 2018
anaf preistoric

ANAF dacă nu se modernizează va intra in conflict deschis cu cetățenii.

Mihai
28 martie 2018
Statul in stat

Sa rezumam , contribuabilul plateste datoria X lei , se trimit banii in alt cont , el/ea ramine dator/datoare cu X lei , tot statul pune proprire pe aceeasi suma la ex 4 banci , toate vireaza catre ANAF suma respectiva . Contribuabilul plateste X+X+X+X si ramine dator statului . Adica si ..................... si vu banii luati Multumim din inima partidului !!!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.521 secunde