Ajutor de stat pentru apicultori

de Ion TIȚA-CĂLIN Vineri, 20 Septembrie 2019 138
Printr-o hotărâre de guvern, a fost instituită schema de „Ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie - mai 2019 asupra sectorului apicol”. Măsura este necesară întrucât familiile de albine nu au putut să beneficieze de hrană suficientă, din cauza diminuării timpului pentru cules, precum și a cantității mici de polen și nectar. Astfel, fenomenele hidrometeorologice nefavorabile care s-au manifestat pe întreg teritoriul țării noastre în perioada martie - mai 2019 au fost comunicate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale de către apicultori. De asemenea, hărțile de monitorizare a climei din perioada martie - mai 2019, elaborate de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) consemnează faptul că au existat abateri semnificative privind regimul de temperaturi și precipitații care s-au înregistrat în această perioadă de timp pe întreg teritoriul țării. 


Beneficiarii prezentei scheme de ajutor de minimis sunt: 
a) apicultorii persoane fizice care dețin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014, valabil la data depunerii cererii; 
b) apicultorii persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, constituite potrivit OUG nr. 44/2008; 
c) apicultorii persoane juridice, precum și orice forme asociative cu sau fără personalitate juridică constituite conform legii. 
Sprijinul financiar reprezentând ajutor de minimis va fi în valoare de 20 lei/familia de albine, reprezentând aproximativ 48% din cheltuielile efectuate de către apicultori pentru asigurarea rezervelor de hrană, conform tehnologiei apicole. Valoarea totală a ajutorului de minimis care se acordă unui beneficiar nu poate depăși suma de 20.000 euro pe durata a trei exerciții financiare, în cursul exercițiului financiar respectiv și în cele două exerciții financiare precedente. 


Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis, respectiv 37.000.000 lei, se asigură de la bugetul de stat. 


Taguri

Alte ştiri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei