Agricultorii, în alertă! Ce culturi vor fi afectate de seceta extremă

341
Agricultorii, în alertă! Ce culturi vor fi afectate de seceta extremă - agricultura-1566315345.jpg

Articole recomandate

Seceta pedologică moderată, puternică și chiar extremă se va semnala, în următoarea săptămână, în majoritatea regiunilor agricole unde se cultivă porumb, arată prognoza agrometeorologică valabilă pentru perioada 20 - 26 august, publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). 


"În cultura neirigată de porumb, rezerva de apă pe adâncimea de sol 0-100 centimetri va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă, în majoritatea regiunilor agricole. Conținutul de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim, pe suprafețe extinse din Transilvania, local în centrul, vestul, nordul și nord-vestul Moldovei, nord-vestul, nordul și izolat vestul Munteniei, nordul și estul Olteniei, nord-vestul Banatului", arată prognoza ANM, consultată de Agerpres. 


Specialiștii ANM afirmă că ritmurile de dezvoltare și maturare la culturile de câmp vor evolua mai intens, în special pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului. De asemenea, temperaturile maxime ridicate din aer, situate peste pragurile biologice critice de rezistență ale plantelor (30 - 32 grade Celsius), vor determina în continuare răsucirea frunzelor în orele de amiază, uscarea parțială/totală a aparatului foliar și forțări stadiale. 


"Sub aspect fenologic, la cultura de floarea-soarelui se va înregistra maturitatea în ceară (20-100%) și deplină (10-70%), în cea mai mare parte a regiunilor. În funcție de data semănatului, agrotehnica aplicată și gradul de precocitate al hibridului, porumbul va parcurge fazele de mătăsire (70-100%), maturitate în lapte și ceară (10-100%), precum și deplină (10-30%), în toate zonele de cultură. Sfecla de zahăr se va afla la alungirea/îngroșarea axei hipocotile și acumularea zahărului în rădăcină, iar cartoful la dezvoltarea tuberculilor, veștejirea/uscarea vrejilor și maturitatea tehnologică, izolat fiind posibilă declanșarea recoltării la soiurile de vară", se arată în prognoza ANM. 


De asemenea, la speciile pomicole vor predomina fazele de creștere și coacere a rodului, acumularea zahărului în fructe, precum și recoltarea la speciile ajunse la maturitatea de consum. În majoritatea podgoriilor, vița de vie va înregistra creșterea și dezvoltarea boabelor, acumularea zaharurilor, iar la soiurile timpurii, maturarea boabelor și coacerea în "pârgă".




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.563 secunde