În semestrul I 2014

Agenții economici și populația s-au împrumutat cu 1,54% mai puțin

323
Agenții economici și populația s-au împrumutat cu 1,54% mai puțin - agentieccredite-1406569082.jpg

Articole de la același autor

r Disponibilitățile în bănci au scăzut cu 0,97%


Creditul bancar nu mai este motorul consumului și al creșterii economice în România. Analiza comparativă a statisticilor Băncii Naționale a României, arată că, în primul semestru al anului 2014, volumul total al împrumuturilor în lei și valută (exprimate în lei), acordate populației și mediului de afaceri, a scăzut cu 1,54%. Dacă la sfârșitul anului trecut, împrumuturile totalizau 220,095 miliarde lei, la sfârșitul lui iunie 2014, nivelul coborâse la 216,699 miliarde lei.

În cazul agenților economici, creditarea a înregistrat o descreștere ceva mai mare, de 1,85%.

Creditele în valută rămân majoritare, cu o pondere de 58,23% în total, dar poziția lor slăbește de la o lună la alta, pe fondul stabilității leului și al consolidării încrederii în el. Populația și agenții economici preferă tot mai mult să se împrumute în moneda națională. În primul semestru al anului, volumul total al creditelor în lei a crescut cu 5,95%, în vreme ce împrumuturile în valută s-au redus cu 7,66%.

Județul Constanța, cu o pondere de 3,71% pe piața națională a creditării, s-a înscris în dinamica generală. În primul semestru, volumul total al creditelor s-a diminuat cu 1%. În cazul agenților economici, creditarea a avut o ușoară creștere, de 0,93%. Creditele în lei ale constănțenilor au crescut cu 5,79%, în timp ce împrumuturile în valută s-au redus cu 5,68%.

Diminuarea creditării în primele șase luni ale anului s-a produs pe fondul reducerii economisirii. Volumul disponibilităților bancare a scăzut cu 0,97%. Dobânzile real negative la depozite și comisioanele mari percepute de instituțiile financiare au descurajat plasamentele bancare.

Pe de altă parte, în ciuda faptului că Banca Națională a redus rata dobânzii de politică monetară până la 3,5%, creditarea continuă să fie scumpă în România, iar condițiile de acordare a împrumuturilor, mult prea rigide.

Logica după care acționează, în prezent, instituțiile bancare din România este să câștige mult de la puțini și fără cel mai mic risc. O astfel de gândire acționează ca o frână pentru economia României.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6474 secunde