Acțiunile UE împotriva practicilor comerciale neloiale

217
Acțiunile UE împotriva practicilor comerciale neloiale - actiunileueimpotrivapracticilorc-1554126223.jpg

Articole recomandate

Potrivit unui raport dat publicității, UE protejează, de concurența străină neloială, prin intermediul măsurilor de apărare comercială, 320.000 de locuri de muncă directe din întreaga Europă, 
Comisia Juncker a consolidat setul de instrumente de apărare comercială ale Europei prin două reforme majore. Începând din 2014, ea a aplicat, de asemenea, 95 de măsuri pentru a se asigura că întreprinderile și lucrătorii europeni pot concura în condiții echitabile. Două treimi din cele 135 de măsuri în vigoare se referă la importurile din China.


În 2018, UE a finalizat cea mai amplă revizuire a legislației sale antidumping și antisubvenție de după 1994. În acest context, UE a finalizat un număr mare de anchete care au dus la instituirea unor noi măsuri de protecție, în special în sectorul oțelului. Tot în 2018, Uniunea Europeană a impus trei măsuri de salvgardare, pentru întâia dată după 2002.


Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat: "Suntem adepții comerțului deschis, dar nu ne putem permite să fim naivi. Nu toți partenerii noștri comerciali sunt dispuși să respecte aceleași reguli ca noi, însă nu trebuie să permitem să se profite de această situație; avem datoria să protejăm Uniunea Europeană, întreprinderile sale și lucrătorii săi împotriva practicilor comerciale neloiale. Activitatea intensă pe care am desfășurat-o în acest domeniu în ultimii ani a dat roade: în acest moment dispunem de instrumente mai adecvate pentru economia globală și vom continua să depunem eforturi pentru a ne asigura că întreprinderile și lucrătorii noștri sunt protejați de orice practici neloiale."


Comisarul pentru comerț, Cecilia Malmström, a făcut următoarea declarație: "Economiile deschise au nevoie de instrumente eficiente pentru a asigura o concurență loială, în special într-un moment în care unele țări nu doresc să se conformeze normelor. Acest raport arată că echipa noastră de apărare comercială depune eforturi mai mari ca oricând pentru a proteja locurile de muncă și a apăra UE de practicile comerciale neloiale de la nivel mondial. Datorită reformelor pe care le-am realizat recent, suntem în măsură să acționăm mai rapid, iar instrumentele noastre sunt mai adaptate provocărilor economice mondiale actuale."
Potrivit raportului, de la începutul mandatului Comisiei Juncker, în noiembrie 2014, până în decembrie 2018, Comisia a impus 95 de măsuri de apărare comercială. La sfârșitul anului 2018, UE instituise 93 de măsuri antidumping definitive și 12 măsuri antisubvenții. Aproape 44 % dintre acestea sunt măsuri aplicabile produselor siderurgice importate. Dintre toate măsurile în vigoare, peste două treimi (68 %) se referă la produse importate din China.


Măsurile de apărare comercială ale UE oferă un sprijin binevenit întreprinderilor europene. În unele cazuri, taxele impuse au condus la o scădere a importurilor la prețuri neloiale de până la 99 %. În același timp, taxele sunt fixate la un nivel suficient pentru a restabili condițiile concurențiale pe piața UE fără a împovăra excesiv consumatorii și industriile care se bazează pe importuri.


Principalele realizări din 2018:


Revizuirea majoră a legislației privind instrumentele de apărare comercială: UE și-a reformat legislația antidumping și antisubvenție în 2018 pentru a reacționa mai eficient la practicile comerciale neloiale care aduc prejudicii producătorilor din UE. Modificările au făcut ca anchetele să fie mai rapide și mai transparente, cu un accent mai puternic pe sprijinirea întreprinderilor mai mici. Aceste noi norme, care au început să se aplice în cazul noilor anchete în 2018, includ posibilitatea de a impune niveluri mai ridicate ale taxelor în cazurile în care există denaturări mai grave ale pieței.
Continuarea activității intense în domeniul apărării comerciale a UE: în 2018, UE a inițiat 10 noi anchete, dintre care patru au vizat produse siderurgice importate. Au fost luate 14 decizii cu privire la instituirea unor noi măsuri. De asemenea, UE a inițiat 17 investigații pentru a revizui măsurile existente și a luat șapte decizii de menținere a măsurilor în vigoare. În plus, Comisia a inițiat trei anchete de salvgardare, una în sectorul siderurgic și două anchete bilaterale privind orezul cu Cambodgia și Myanmar.
Măsuri ferme pentru protejarea producătorilor de oțel din UE: în urma instituirii de către SUA a unor măsuri privind oțelul și aluminiul, UE a acționat pentru a contracara efectele perturbatoare ale acestor măsuri asupra sectorului siderurgic din Uniune. Acest lucru a fost necesar pentru a se evita reorientarea fluxurilor comerciale mondiale către UE, care risca să aducă prejudicii producătorilor de oțel din UE.
O apărare puternică și continuă a exportatorilor UE vizați în cadrul anchetelor străine: Comisia a intervenit în cadrul a aproximativ 70 de anchete de apărare comercială străine care vizau exportatori din UE în cazuri de utilizare abuzivă sau nejustificată a instrumentelor de apărare comercială. Această intervenție a dus în multe cazuri la eliminarea sau neinstituirea taxelor. Numărul de măsuri de apărare comercială care vizează exportatori din UE se ridică în prezent la 174, față de 162 în 2017. Se preconizează că această tendință de creștere va continua în anii următori.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8627 secunde