Acord privind piața energiei electrice din Europa

de Ion TIȚA-CĂLIN Miercuri, 23 Ianuarie 2019 310
Normele pieței energiei electrice din Europa sunt în curs de actualizare pentru a îmbunătăți funcționarea pieței, a conferi mai multă autonomie consumatorilor și a pregăti tranziția către o energie curată. 


Ambasadorii la UE ai statelor membre au aprobat un acord cu Parlamentul European referitor la o directivă și la un regulament privind organizarea pieței energiei electrice. Acest lucru deschide calea pentru adoptarea finală a celor două dosare, care reprezintă pietre de temelie ale pachetului privind energia curată. 


Printre principalele elemente ale directivei privind energia electrică se numără mai multe drepturi pentru clienți, care vor putea să participe mai activ în cadrul pieței, precum și dispoziții privind stabilirea prețurilor și dreptul de proprietate asupra instalațiilor de stocare. Regulamentul privind energia electrică stabilește norme privind comercializarea de energie electrică, cu scopul de a îmbunătăți funcționarea pieței și de a facilita comerțul transfrontalier cu energie electrică. De asemenea, regulamentul stabilește condițiile în care statele membre pot institui mecanisme de asigurare a capacității. 


Se preconizează că Parlamentul European va vota cu privire la cele două dosare în cursul lunii martie. Adoptarea finală în cadrul Consiliului va avea loc după acest vot. Textele vor intra în vigoare la 20 de zile de la data publicării lor în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.Taguri

Alte ştiri din sectiunea Economie

azi, ora 18:33

Ultima oră

Titlurile zilei