181 de nave, trimise la reciclare

de Ion TIȚA-CĂLIN Luni, 22 Aprilie 2019 266
În primul trimestru al anului 2019, la nivel mondial, au fost trimise la tăiere 181 de nave. Dintre acestea, 142 de nave au ajuns la șantierele de scrap de pe plajele din Asia de Sud, unde au fost dezmembrate în condiții care pun în pericol viața și sănătatea oamenilor și provoacă daune ireversibile mediului. Astfel, în perioada ianuarie - martie 2019, trei lucrători și-au pierdut viața, iar patru au fost grav răniți în timp ce participau la tăierea navelor pe plaja din Bangladesh.

Printre cei ce au vândut cele mai multe nave către șantierele de dezmembrări navale din Asia de Sud, în primul trimestru al anului 2019, se numără proprietarii de nave din SUA, Arabia Saudită și Singapore, fiind urmați de proprietari greci și sud-coreeni.

La data de 1 ianuarie 2019, a intrat în vigoare regulamentul UE privind reciclarea navelor. Conform acestuia, navele cu pavilion comunitar trebuie să fie reciclate în șantierele care îndeplinesc anumite standarde privind securitatea muncii și a mediului, care sunt aprobate și incluse pe lista UE. În 2019, cel puțin cinci nave au fost dezmembrate în conformitate cu noile cerințe. Cu toate acestea, cel puțin șapte nave scoase din exploatare și-au schimbat drapelul european cu cel al unui registru din afara UE, înainte de ultima călătorie către șantierul de scrap, pentru a eluda legea.

Șantierele de pe plajele din Asia de Sud nu figurează pe lista UE întrucât nu respectă cerințele regulamentului european. 

Taguri

Alte ştiri din sectiunea Economie

ieri, ora 16:49

Ultima oră

Titlurile zilei