Știi să te porți cu colegii fițoși?

205
Știi să te porți cu colegii fițoși? - colegifitosi-1405608007.jpg

Articole recomandate

Cu toate că le place munca pe care o prestează, există angajați care preferă să lucreze în altă parte, numai să nu fie obligați să dea ochii, zi de zi, cu unii colegi plini de fițe, gata oricând să pună de un mic scandal.

Specialiștii Cariere.ro sunt de părere că înainte de a da bir cu fugiții, ar fi mai bine să se țină cont de acele tehnici despre care se știe că au dat roade în ipostaze atât de neplăcute:

Analiza atentă a mesajelor

Cel mai bine ar fi să nu o luați personal, însă analizați cu atenție mesajul primit. Totuși, când ai de-a face cu o persoană dificilă, în realitate lucrurile sunt un pic mai complicate. În primul rând, nu putem să nu ținem cont de tot ce spune persoana din fața noastră doar pentru ca are un ton agresiv și este lipsită de tact. Chiar și în astfel de situații, s-ar putea să aibă dreptate. Încercați să analizați întotdeauna comentariile primite pentru a învăța din ele.

Mare grijă la propria nervozitate

La fel de important este să vă temperați reacțiile emoționale pentru a nu încuraja tocmai acele comportamente care vă displac. Persoanele dificile au tendința de a se apropia de cei care reacționează puternic – fie cei care oferă cu ușurință compasiune, fie cei ce se simt insultați ușor. Aceste interacțiuni par să le ofere o umbră de speranță, aceea că nu sunt singuri în contact cu tristețea și agresivitatea lor. Atunci când ne lăsăm conduși de emoții, le transmitem și celorlalți mesajul că se pot folosi de reacțiile noastre. Nu e cazul să nu reacționați, pentru că suntem totuși oameni, însă merită să ne antrenăm reacțiile emoționale pentru a nu încuraja în ceilalți comportamentele pe care nu le dorim.

Conversați cu persoanele dificile

Deseori, este greu să ne păstrăm calmul în discuțiile cu persoanele pe care le-am etichetat deja ca fiind dificile, agresive etc. Chiar dacă uneori pare imposibil, trebuie să nu uităm că, într-o bună zi, comportamentul care nu ne place se poate schimba. Reamintiți-vă, de asemenea, că atunci când aveți gânduri negative, ele se transmit în exterior prin limbajul nonverbal. Încercați astfel să intrați în conversații cu persoanele dificile, având atitudinea pe care v-ați dori să o primiți din partea lor. Chiar dacă veți considera că asteptați prea mult, nu se știe niciodată când veți fi surprinși.

Puneți-vă pe primul plan

Încercați un răspuns și la întrebarea: Ce beneficiu voi obține din această relație? Poate părea aiurea, dar se întâmplă de multe ori să obținem beneficii și din relațiile cu persoane fițoase. În astfel de momente trebuie să fiți foarte sinceri cu voi înșivă și să vă întrebați: ați adoptat cumva rolul de salvator pentru că vă face să vă simțiți utili și doriți? Sau poate mentineți relația pentru că este o persoană influentă și vă poate oferi informații despre colegii voștri? Tot ce putem controla este modul în care noi gândim și ne comportăm, iar apoi să încercăm să facem tot ce ne stă în putință, dar fără a ne face rău.

Micșorați distanța

Când în față aveți un coleg predispus la emoții puternice de furie sau depresie, încercați să interacționați cu el și în momentele în care este calm, pentru a crea emoții pozitive. Încercați să îl complimentați pentru ce a făcut bun. Chiar dacă aveți de-a face cu șeful vostru, cu siguranță îi puteți aminti de un proiect care s-a terminat cu succes și puteți discuta despre ce se poate face în proiectul de față pentru a avea aceeași finalitate.

Dincolo de aceste tehnici, metoda cea mai bună pentru a face față colegilor dificili este să ne schimbăm pe noi înșine. Instrumentele pe care le avem mereu la îndemână sunt empatia, compasiunea și abilitatea de a ne automonitoriza (self-aware). Sunt cele mai bune metode de a ajuta oamenii cu personalități dificile, inducându-ne în același timp și nouă un sentiment de pace. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 16 Iulie 2014
Stire din Diverse : Andreea Bălan iubește din nou
Pagina a fost generata in 2.417 secunde