Povestea celui mai sărac dintre monarhii europeni, la Constanța

150
Povestea celui mai sărac dintre monarhii europeni, la Constanța - povesteaceluimaisarac-1408722471.jpg

Articole recomandate

Până spre finele lunii septembrie, Muzeul de Istorie Națională și Ar-heologie Constanța găzdu-iește expoziția fotografică "Regele urmărit. Mihai I al României în dosarele Securității", realizată îm-preună cu Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității.


După abdicarea și exilul impus de comuniști, Majestatea Sa Regele Mihai I al României a devenit subiect al urmăririi informative coordonată de poliția politică. De-a lungul anilor, Securitatea l-a numit "Străinul", "Leon" sau "Rex" (nume conspirative atașate supravegherii informativ-operative), iar măsurile întreprinse împotriva Familiei Regale se subsumau "Acțiunii Coroana".


Expoziția "Regele urmărit. Mihai I al României în dosarele Securității", reali-zată de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, cuprinde documente emise de poliția politică pe toată durata urmăririi informative a membrilor Familiei Regale (1948-1989), fotografii (o parte dintre ele, inedite, au fost puse la dispoziție de Casa Regală a României), articole de presă etc. Conform directivelor specifice, documentele emise de Securitate sunt variate: planuri de măsuri, dirijarea informatorilor în încercarea obținerii unor date pentru compromi-terea membrilor Familiei Regale, presiuni asupra unor persoane sau instituții internaționale pentru a nu mai acorda sprijin acțiunilor M.S.R. etc. Materialele de arhivă oferă imaginea celui mai sărac dintre monarhii europeni, proprietar, la începutul anilor ’50, al unei mici ferme de păsări în Anglia, apoi angajat pe un post de pilot de încercare, devenit patronul unei mici întreprinderi de aparatură de zbor în Elveția și broker la bursă în S.U.A., alături de demersurile Majestății Sale de a condamna procesul brutal de comunizare a țării (audierea în cadrul Co-misiei Kersten a Senatului American în 1954), rapoartele trimise ONU, președinților de state sau de guverne din țările occidentale etc.


În afara supravegherii informative, expoziția prezintă și arhitectura operațiunilor de compromitere, încercările de infiltrare a unor informatori pe lângă Familia Regală și boicotarea inițiativelor M.S. de coagulare a exilului în jurul unor comandamente patriotice.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 06 August 2014
Stire din Cultură-Educație : Expoziție de nestemate  la Constanța
Pagina a fost generata in 3.0756 secunde