Începe cea de-a treia ediție a Festivalului de Teatru Independent

317
Începe cea de-a treia ediție a Festivalului de Teatru Independent - incepe-1535734046.jpg

Articole de la același autor

Unu, doi, trei, start! Cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional de Teatru Independent de la Constanța (FITIC) își deschide porțile. Mult așteptatul eveniment are loc în intervalul 1 - 8 septembrie, în mai multe locații din Constanța: Teatrul de Stat, Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret "Jean Constantin", Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Parcul Arheologic și Liceul Teoretic "Traian".

Festivalul este organizat de Asociația "Art Society Center" și este finanțat de Primăria Municipiului Constanța.

Evenimentul debutează sâmbătă, 1 septembrie, la ora 19.00, la Teatrul de Stat, cu piesa "Paliativ", de Radu Popescu (premieră), o producție marca Art Society Center. Apoi, de la ora 21.00, va avea loc, în Parcul Arheologic, "Opera de trei parale" a trupei "Aici", iar la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret "Jean Constantin", vor putea fi urmărite, de la ora 18.00, filmele "Liber", "Viza", "The last supper" și "Dance Hall Land".

În afara spectacolelor ce vor participa la secțiuni în concurs, vor fi prezentate publicului și spectacole de teatru invitate, ce fac parte din repertoriul unor instituții publice de teatru din țară sau companii private. Acestea vor avea ca protagoniști actori consacrați și tineri ai scenei teatrului românesc. Astfel, instituțiile de stat vin în întâmpinarea teatrului independent și se alătură acestei mișcări, prin susținerea acestui fenomen teatral.

"Vă așteptăm să fiți alături de noi în număr la fel de mare ca și în anii trecuți, când FITIC a creat o adevărată revoluție culturală la malul mării și a scos teatrul în stradă! Intrarea este gratuită în ambele locații, la toate spectacolele și filmele din festival, pe principiul «primul venit, primul servit»", au declarat organizatorii.

★ ★ ★

Și, dacă la vechii greci, teatrul era cea mai importantă preocupare liberă a Cetății, devenind încetul cu încetul instituție la presiunea publică, în contemporaneitate, teatrul independent reface drumul în sens invers, părăsind zona instituționalizată și exprimându-se liber, în orice spațiu, în orice timp și în fața oricărui tip de spectator. Tocmai de aceea, noul actor independent este curajos, puternic, își stăpânește bine meseria, nu poate fi cumpărat, căci se exprimă liber și place mult publicului.

Cu astfel de actori, revoluția culturală începută, anul trecut, la Constanța, continuă și scrie istorie. Deci, dacă în urmă cu doi ani și în 2017, Festivalul Internațional de Teatru Independent de la Constanța a închis marile bulevarde și a scos mii de oameni în stradă, pentru 2018 nu vă spunem decât că noul program va satisface toate gusturile. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5027 secunde