E bine să vorbești des cu profesorii copilului?

192
E bine să vorbești des cu profesorii copilului? - ebinesavorbesticuprof-1398602787.jpg

Articole de la același autor

Mulți copii se plâng că școala îi stresează. Iar dacă părinții observă că iau note mici, sunt triști și n-au chef de nimic, este clar că nu mint. Este momentul când au mare nevoie de ajutorul părinților, dar și de al profesorilor. Din păcate, mulți părinți amână să discute cu profesorii, din tot felul de motive. Iată ce recomandă psihologul Speranța Băcana, specialist în educația copilului, pentru a depăși de așa manieră situația, astfel încât copilul să nu fie stresat și de părinți. 


Discuție sinceră cu profesorii


O scurtă vizită la școală și o discuție sinceră cu învățătorul sau profesorii, în funcție de situație, te ajută să afli cum se comportă copilul tău în clasă. Poți afla, cu această ocazie, de exemplu, de relația tensionată a copilului tău cu un coleg, de faptul că întâmpină dificultăți de concentrare, dar și că că e mereu în competiție cu ceilalți. Suficiente motive datorită cărora se plânge că îl stresează școala. 


Află-i nemulțumirile 


Este esențial să vorbești deschis cu copilul, mai ales când îl simți stresat. Chiar dacă el evită, roagă-l să-ți povestească ziua petrecută la școală: cum s-a înțeles cu colegii, ce profesor a mai zis ceva. Asta te va ajuta să afli care-i sunt temerile cele mai mari, ca apoi să discutați despre ele pentru a-l ajuta să le depășească.Dacă este stresat din cauza unei materii, ajută-l să învețe. Dacă nu se descurcă, fă-l să înțeleagă că nu trebuie să fie as la toate.


Evită să-l strezi și tu!


Este posibil ca standardele tale de părinte să fie atât de ridicate, încât copilul să se simtă incapabil să le atingă. În același timp, va încerca să nu te dezamăgească, ceea ce pune și mai mare presiune asupra lui. Chiar dacă tu vrei să aibă numai 10 sau să fie un olimpic, nu forța prea mult nota și explică-I că nu e în competiție cu nimeni, că e necesar să învețe pentru el.


Fii mai mult în compania copilului


Când copilul este agitat, cel mai indicat este să petreceți timp în aer liber mai mult. Plimbatul câinelui sau mersul pe bicicletă sunt doar câteva dintre variante.


Program de activități


De regulă, cei mici se simt în siguranță atâta vreme cât activitățile lor se desfășoară după un orar bine stabilit. Profită de acest lucru și ajută-ți copilul să-și planifice ziua, de la trezire până la culcare, căci organizarea îi va readuce echilibrul.


Nu te enerva!


Indiscutabil, relațiile tensionate de acasă îi pot crește copilului și mai mult  nivelul de stres. Este vital ca acest lucru să nu se întâmple, iar pentru asta, încearcă  să-i citești povești plăcute, să vedeți un film sau să ascultați muzică împreună. Chiar dacă el se lasă mai greu, nu te enerva!


Pregătirea lecțiilor, ca antidot al stresului!


Psihologul este de părere că în majoritatea covârșitoare a cazurilor, pregătirea suficientă a lecțiilor funcționează ca un eficient antidot împotriva stresului școlar. De aceea, părinții ar trebui să-și facă timp pentru a-și testa copiii cât de bine și-au făcut lecțiile și să țină permanent legătura cu profesorii. Cu lecțiile bine făcute, știindu-se și controlat de părinți, copilul va face din ce în ce mai puține greșeli, iar asta îi va asigura echilibrul necesar.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 26 Aprilie 2014
Stire din Diverse : Cum trebuie să fie hăinuțele celor mici
Pagina a fost generata in 0.5872 secunde