"Școala Mamelor", un curs dedicat proaspetelor mămici

287
Statutul de mamă este pe cât de plăcut , pe atât de plin de provocări. De aceea, o femeie care va aduce pe lume primul ei micuț are nevoie de pregătire și sprijin pentru a se putea acomoda cu acest nou rol, dar și pentru a-i putea acorda copilului său cele mai bune condiții de creștere și îngrijire. 


Centrul Medical Rizea a avut prima inițiativă în acest sens, prin susținerea unor cursuri de informare, numit "Școala Mamelor", prin care medicii pediatri să vină în întâmpinarea tuturor problemelor și noutăților cu care se confruntă mamele și copiii lor. Primul curs a avut ca temă alăptarea și avantajele aces-teia pentru creșterea sănătoasă a copilului, pericolele nutriției artificiale și diversificarea corectă a alimenta-ției la sugari. Alimentația echilibrată în perioada copilăriei previne riscul unor dezechilibre ulterioare, astfel că ea nu trebuie neglijată. Supranumit "Standardul de aur" laptele matern este conform specialiștilor, alimentul ideal pentru o alimentație exclusivă a sugarului în primele șase luni de viață. Mai exact, alăptarea exclusivă reprezintă nutriția ideală și suficientă pentru o creștere optimă. Valoarea energetică a laptelui matern variază în funcție de momentul zilei, de distanța față de momentul nașterii și de starea nutrițională a mamei. De aceea, starea de sănătate a acesteia trebuie să fie în parametri normali. 
În primele trei luni mama se adaptează la nevoile copilului și începe să îl cunoască. Ea trebuie să își stabilească niște reguli alimentare pe care le va respecta pentru a nu crea probleme copilului. Un sugar alimentat cu lapte matern nu riscă să prezinte rahitism, diabet zaharat sau anemie, pentru că laptele nu necesită adaos de calciu și pentru că absorbția intestinală a cantității de fier din laptele matern este suficientă. În plus, iodul prezent în lapte îl protejează de bolile glan-dei tiroide. Pe lângă acest cumul de substanțe benefice creșterii armo-nioase, primii anticorpi ai copilului sunt transmiși prin acest proces.

Diversificarea alimentației la sugari

Alimentația diversificată începe de la șase luni. La această vârstă laptele matern nu mai poate asigura singur alimentația optimă. Este nece-sară introducerea treptată a alimen-telor semisolide, pentru ca ulterior, până la un an, să se treacă și la ali-mente solide. Trebuie evitată alimen-tația diversificată precoce, adică înainte de această vârstă pentru a feri copilul de alergii, sindromul colonului iritabil sau boala diareică.

De reținut este faptul că se va trece la alimentația diversificată doar dacă starea de sănătate a copilului nu este alterată de alți factori. Alimentele semisolide sau solide se introduc treptat, la un interval de patru zile și alternativ. De exemplu, dacă într-o zi la o masă copilul pri-mește o porție de fructe pasate, abia după câteva zile îi puteți da și o porție de legume. Aceste reguli sunt foarte importante pentru că trebuie știut că sistemul digestiv al copilului nu permite la acesta vârstă ingerarea mai multor tipuri de alimente în același timp, ca în cazul adulților. În funcție de sezon și de preferințele copilului, introducerea fructelor o poate precede pe cea a legumelor. Carnea este alimentul cel mai bogat în proteine, dar și cel mai greu de digerat, fapt pentru care se va introduce în alimentația micuțului abia după șase luni, câte o lingură pe zi. Un alt aspect important este că nu se recomandă car-nea și legumele în același timp pentru că ar crea o masă prea consistentă. Dacă alimentele enumerate deja sunt benefice pentru creșterea copi-lului și nu îi afectează organismul, există și alimente sau chiar băuturi care trebuie evitate cu desăvârșire: dulciurile și băuturile care au un conținut ridicat de zahăr, dar și alimentele care pot fi ușor aspirate și care pot produce alergii. Printre acestea se numără nucile, alunele, semințele, sau căpșunile. Mesele complementare, care aduc un aport nutrițional vor fi suplimentate cu lapte matern până la acceptarea totală a acestui tip de alimente solide.

O mamă informată, un copil bine crescut

Deși sunt împământenite vechi obiceiuri de alăptare sau de îngrijire a copilului, medicii pediatri de la Clinica Rizea susțin că medicina a evoluat și aduce dovezi clare ce demonstrează că regulile noi se aplică pentru că sunt sănătoase și evită producerea multor afecțiuni. "Mama trebuie să aibă carnetul sugarului în care să noteze permanent cu ce își hrănește copilul, care este greutatea acestuia și cum se comportă la schimbările alimentare", a explicat prof.dr.Valeria Stroia la primul curs organizat.

Aceasta a explicat și că durata unei singure alăptări trebuie să dure-ze 15 minute și că în sine alăptarea nu trebuie sa fie condiționată de ceas, ci să se adapteze după nevoile copilului. Pentru mămicile care nu pot alăpta din diverse motive, medicul recomandă formulele de lapte pe categorii de vârstă, regăsite în far-macii. Completarea cursului a venit din partea dr. Gherghina Rizea, medic primar pediatrie generală, medic de familie, care a vorbit despre alimentația sănătoasă a mamei care influențează sănătatea copilului, dar și despre pregătirea femeilor pentru această nouă etapă a vieții lor, apariția unui copil. "În luna a șaptea, gravida trebuie să înceapă să își pregătească și sânii pentru procesul de alăptare. Ea trebuie să înceapă să își maseze mameloanele cu un prosop umed, pentru a le pregăti pen-tru momentul alăptării. Sunt foarte dese cazurile când intervin diverse complicații din acest punct de vedere, iar alăptarea poate fi compromisă". 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 27 Octombrie 2012
Stire din Diverse : Plăcintă cu gutui
Sâmbătă, 13 Octombrie 2012
Stire din Diverse : Rețete pentru pici: supă cremă de morcovi
Pagina a fost generata in 0.3722 secunde