Când riști să-ți pierzi jobul

113
Când riști să-ți pierzi jobul - 3septfondb-1378206456.jpg

Articole de la același autor

Dacă înainte de 2011, criteriul esențial al unei eventuale disponibilizări colective era situația socială, în prezent, performanța profesională este cea care poate duce la pierderea jobului.

Orice angajat ar trebui să știe că fișa postului - anexată contractului de muncă, rămâne documentul esențial, în funcție de care se face și evaluarea. Dacă, de exemplu, se reduce temporar activitatea din motive tehnologice sau economice, angajatorul poate să reducă pro-gramul de lucru de la cinci, la patru zile pe săptămână, evident, cu micșorarea salariului. De aceea, la angajare, trebuie să vă informați asupra modificărilor mai subtile din legislația muncii, informații care permit semnarea contractului individual în cunoștință de cauză.

Amânarea semnării contractului

Ce faceți dacă v-ați găsit un job, ați trecut cu bine de interviu, v-ați pre-zentat la locul de muncă, zilele trec, iar dumneavoastră tot nu ați semnat contractul de muncă? Este ilegal ce se întâmplă, întrucât angajatorul este obligat să încheie în formă scrisă contractul de muncă anterior începerii activității, să-l înregistreze în registrul salariaților și să-l transmită la Inspectoratul Teritorial de Muncă. După cum ne-a explicat Mihaela Crivea, specialist în probleme de muncă, toate aceste lucruri sunt esențiale, căci neînregistrat la ITM, angajatorul poate eluda din obligațiile către stat, iar angajatul se poate trezi că muncește la negru sau că poate fi trimis oricând… la plimbare.

Trei pe un job!

Nu este ilegală angajarea pentru același post, în perioada de probă, a până la trei persoane. Perioada maximă de probă este însă de 90 de zile pentru funcțiile de execuție și 120 de zile pentru cele de conducere. Pentru absolvenții de studii superioare, primele șase luni de la debutul în profesie sunt considerate stagiatură, iar angajatorul va elibera, la sfârșitul perioadei, o adeverință vizată de ITM.

Munca la negru nu iartă pe nimeni

Întrucât posibilitatea încheierii până la trei contracte de muncă succesive cu perioadă determinată nu oferă o siguranță prea mare pentru angajați, Mihaela Crivea este de părere că, la angajare, fiecare ar trebui să facă un mic efort, pe măsura pregătirii, și să se documenteze măcar asupra lucrurilor esențiale care l-ar putea proteja de even-tualele… țepe din partea unor angajatori care n-au nicio problemă să intre în conflict cu legea. Iar când se pune problema muncii fără forme legale, nu doar angajatorul plătește, fie cu amenzi, fie penal, ci și salariatul, din cauză că prestarea muncii fără forme legale de către o persoană se sancționează cu amendă de la 500 la 1000 lei.

Evită țeapa cu preavizul!

Și când se pune problema preavizului, de multe ori e loc de nereguli. Totul, din cauză că, de exemplu, dacă salariatul este concediat, dar nu i s-a găsit nicio vină, va trebui să stea în preaviz 20 de zile lucrătoare.

Dacă demisionează, preavizul este de maximum 20 de zile lucrătoare pentru funcții de execuție și până la 45 de zile pentru funcții de conducere. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 04 Septembrie 2013
Stire din Diverse : Sfaturi pentru a fi un coleg bun
Pagina a fost generata in 0.6299 secunde