Ziua Teatrului, sărbătorită cu cortinele trase. "COVID, sfârșitul nu-i aici!"

316

Articole de la același autor

În fiecare an, la data de 27 martie se sărbătorește Ziua Mondială a Teatrului. Din păcate, în 2020, toate instituțiile teatrale sunt în carantină, acestea neputând menține dialogul cultural decât prin intermediul spectacolelor online, pentru că altă soluție, momentan, nu există.

Chiar dacă teatrele constănțene sunt închise în prezent, asta nu înseamnă că actorii sau ceilalți oameni care s-au dedicat o viață întreagă teatrului nu sunt alături de frumosul lor public, de aici, de la malul mării. Dacă ar fi s-o parafrazăm pe Anaid Tavitian, teatrolog și secretar literar cu o experiență de peste 42 de ani, teatrul este o zi în care sunt alături actori și spectatori din toate colțurile lumii, acolo unde se creează teatrul. Altfel spus, aceasta este o sărbătoare, deopotrivă, a creatorilor de teatru și celor cărora le este dedicată arta lor.

De 42 de ani în slujba teatrului. Da, este adevărat. Anaid Tavitian a ajuns la Constanța cu mai bine de patru decenii în urmă, mai întâi la Teatrul Dramatic Constanța, care, pe atunci avea și o secție, Teatrul de Păpuși Constanța. De atunci, ea nu face altceva decăt să trăiască pentru TEATRU.

"Dacă ar fi să o iau de la capăt, nu cred că aș alege o altă profesie sau poate aș alege profesia de pedagog. Cred că aș fi fost o bună învățătoare, pentru că iubesc foarte mult copiii. Cei care mă cunosc, știu că sunt un om cald, vesel, comunicativ, că am darul oratoriei, cu aplecare spre studiu, dar nimic nu este întâmplător. Chiar dacă nu am activat în domeniul învățământului, am fost 25 de ani secretar literar la un teatru dedicat copiilor, Teatrul de Păpuși Constanța, iar acum sunt secretar literar la Teatrul pentru Copii și Tineret «Căluțul de Mare». Profesia de teatrolog, secretar literar este o profesie de vocație, care cere competență, pasiune și mai ales iubire pentru teatru. Acesta are un rol important în viața unui teatru, în extinderea și aprofundarea relațiilor cu presa, cu publicul. Această profesie mi-a adus foarte multe satisfacții, mi-a dat prilejul de a cunoaște creatori de teatru care au înnobilat arta teatrului românesc și nu numai, dar să și fiu parte a echipei care a organizat cele două ediții ale Festivalului Antic și mai multe ediții ale Festivalului Internațional Săptămâna Teatrelor de Păpuși etc", a declarat pentru "Cuget Liber", Anaid Tavitian.



Teatrul oferă oxigenul pentru menținerea speranței


Pentru că actrița Clara Ghiuvelechian este născută chiar în această zi, am dorit să îi luăm câteva cuvinte despre însemnătatea teatrului. "În aceste momente dificile, când oamenii rămân izolați în case, iată că teatrul oferă oxigenul pentru menținerea speranței. Tocmai de aceea, în această perioadă, spectacolele pentru copii și nu numai, sunt de o mare importanță pentru a ieși cu bine din încercarea carantinei. Mă bucur enorm că foarte multe trupe de actori și instituții teatrale s-au adaptat momentului și prezintă spectacole online. Niciodată, publicul nu a avut acces la o așa mare diversitate de spectacole prin intermediul Internetului. Ziua Mondială a Teatrului este o sărbătoare deopotrivă a creatorilor de teatru, cât și a celor cărora le este dedicată și se regăsesc în această artă. La mulți ani colegilor din toate colțurile lumii și publicului nostru!", este mesajul transmis de actrița constănțeană.

La rândul său, actrița Maria Lupu, le-a urat toate cele bune colegilor din teatre, dar și spectatorilor și iubitorilor de teatru. "Trebuie să fim optimiști, important este să rămânem pe scenă, pe scena vieții! Și...chiar dacă tu COVID, încerci să ne distrugi, azi, noi actorii îți spunem: SFÂRȘITUL NU-I AICI!", ne-a declarat aceasta.

Renumit actor și regizor, Cristian Mitescu a transmis următoarele: "La mulți ani, TEATRULE! De ziua teatrului nu se poate face teatru, un moment trist, care sper să treacă cât mai repede, să ne putem revedea în sălile de spectacol. La mulți ani, tuturor slujitorilor Thaliei!"



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2876 secunde