Ziua minorităților naționale, multiculturalitate și identitate etnică la Liceul Teoretic "Callatis" Mangalia

747
Ziua minorităților naționale, multiculturalitate și identitate etnică la Liceul Teoretic

Articole de la același autor

Ziua Minorităților Naționale este sărbătorită în fiecare an, la data de 18 decembrie. În urma adoptării unei Declarații cu privire la drepturile persoanelor ce aparțin minorităților naționale, etnice și religioase, Adunarea Generală a ONU a hotărât, în anul 1992, ca ziua de 18 decembrie să fie declarată Ziua Minorităților Etnice. Acest document oferă garanția drepturilor minorităților în general.

Mangalia, Dobrogea de fapt, este una dintre regiunile cu cea mai mare diversitate etnică. Trăiesc alături de noi: turci, tătari, aromâni, armeni, lipoveni, ucraineni, greci, bulgari, germani etc.

În acest context, elevii și cadrele didactice ale Liceului Teoretic "Callatis" Mangalia au desfășurat, pe 18 decembrie, activitatea dedicată minorităților etnice din Dobrogea, dar și multiculturalității și diversității cultural-artistice, programul fiind coordonat de prof. Iuliana Corina Mihalache, director, și prof. Ghiulnar Bechir, director adjunct.

Într-o atmosferă de bucurie și sărbătoare, a avut loc o paradă a costumelor tradiționale; elevii au interpretat poezii în limbile turcă și tătară, rusă, germană, italiană, franceză, dar și cântece în limbile română, rusă, aromână, germană, ucraineană, bulgară, sârbă, portugheză, japoneză, au jucat dansuri specifice țigănești și românești, au interpretat o scenetă în mai multe limbi. De asemenea, a avut loc o prezentare power point despre diversitate etnică și obiceiuri strămoșești.

Activitatea s-a desfășurat cu implicarea unui număr impresionant de elevi, coordonați de profesorii de învățământ primar Georgeta Lungu, Maria Neculăeș, Anca Dincă, Ana Maria Bărbulescu, Rodica Codău, Minodora Ungureanu, Slagiana Vesici, Mirela Bibicu, precum și de prof. Carmen Silvia Andrei, Peghi Marcu, Erwin Mustafa, Iolanda Gălățanu, Adela Grozeanu, Cristina Boncu, Valentina Tudor, Elena Sanda Pădureanu. Invitat special al activității a fost prof. univ. dr. ing. Omer Ichinur, decanul Facultății de Construcții "Ovidius", din Constanța.

Cele două secțiuni ale programului artistic au fost animate de mișcările fascinante de balet ale elevei Mălina Rugea și de sunetele tainice ale pianului în interpretarea elevului Mihai Carp. Deosebita prezentare a spectacolului a fost realizată de prof. Cristina Matei, activitatea încheindu-se în stil românesc, cu cântece și dansuri populare tradiționale.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4445 secunde