Ziua lui Eminescu, o pagină de Facebook. Și atât!

911
1

Articole de la același autor

În urmă cu șase ani, parlamentarii decideau ca 15 ianuarie, ziua de naștere a lui Mihai Eminescu, să devină "un prilej de reflecție asupra culturii române și a proiectelor culturale de interes național".

Argumentele inițiatorilor legii au fost că și în Spania ziua culturii a fost fixată în ziua morții scriitorului Miguel de Cervantes, iar în Portugalia ziua de naștere a lui Luis de Camoes a devenit ziua în care se sărbătorește cultura națională.

Tocmai de aceea s-a instituit obligativitatea autorităților de a sprijini material și financiar organizarea de manifestări cultural-artistice și de acțiuni social-culturale dedicate sărbătoririi evenimentului.

Cum serbează constănțenii această zi? Greu de precizat, pentru că nu am aflat să se fi organizat ceva, vreun eveniment sau acțiune care să omagieze poetul nepereche, oricât de vetust pare el acum.

Îi datorăm o operă vastă, de-a dreptul impresionantă, ce cuprinde sute de pagini de poezie, proză, proiecte dramatice, traduceri, prelucrări și adaptări, chiar și o schiță a unei gramatici sanscrite sau un dicționar de rime.

"Eminescu a fost o personalitate copleșitoare, care i-a impresionat pe contemporani prin inteligență, memorie, curiozitate intelectuală, cultura de nivel european, bogăția și farmecul limbajului. Din acest motiv putem spune că fără Eminescu am fi mai altfel și mai săraci", scria Tudor Vianu. Iar academicianul Eugen Simion, fost președinte al Academiei Române afirma că ar fi meritat un Nobel pentru literatură, care din păcate nu se acordă postum. Constantin Noica îl declara "Omul deplin al culturii române… o conștiință de cultură deschisă către tot".

Din păcate, generația Iphone își va aminti de el doar butonând, din întâmplare, peste pagina de Facebook special creată de un friend binevoitor… 

Comentează știrea

Liviu Burebista
15 ianuarie 2017
Ce-ti doresc eu tie........

Pacat, mare pacat ca nu stim sau nu vrem sa-l apreciem pe cel mai mare poet si om de cultura pe care l-a avut neamul nostru. In prezent la mare pret sant globalizarea, multiculturalismul, care sant impotriva a tot ce este ROMANESC (limba,traditii,obiceiuri,cultura romaneasca, folclor, dredinta crestin ortodoxa etc) si se promoveaza prostia, libertinajul, homosexualitatea, incultura. Intr-un cuvant tot ceea ce este in stare sa ne distruga ca popor.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3479 secunde