Ziua limbii române, sărbătorită la Biblioteca Județeană Constanța

213
Ziua limbii române, sărbătorită la Biblioteca Județeană Constanța - ziualimbiiromane1-1567093974.jpg

Articole de la același autor

De 6 ani, în fiecare an, la data de 31 august se sărbătorește Ziua limbii române. Despre dulcele nostru grai, poetul Nichita Stănescu spunea că "a vorbi despre limba română este ca o duminică și că frumusețea lucrurilor concrete nu poate fi decât exprimată în limba română". 


Cu această ocazie, Biblioteca Județeană "I.N. Roman" din Constanța organizează o expoziție în Sala de Referințe Generale, prin care omagiază limba română și evidențiază importanța sa pentru educație și cultură. Cărțile ce urmează a fi expuse abordează atât aspectele legate de istoria limbii române, cât și pe cele referitoare la evoluția actuală a limbii, lexicul, gramatica, scrierea corectă, greșeli frecvente de exprimare în vorbirea curentă sau în mass media. 
Dintre cărțile mai vechi, deținute de compartimentul "Colecții Speciale" al bibliotecii, amintim câteva titluri care arată evoluția scrierii în limba română: de la alfabet chirilic, la stadiul intermediar, cu alfabet de tranziție, apoi la grafia folosită și în prezent, cu alfabet latin. 


De data aceasta, însă, vom aminti doar câteva tipărituri în limba română cu alfabet chirilic. Spre exemplu, constănțenii pot răsfoi "Biblia adecă- Dumnezeiasca Scriptură a legii vechi", care datează din anul 1795.


"Noul Testament sau Împăcarea au Leagea noao a lui Iisus Hristos, Domnului nostru. În Ardeal în cetatea Belgradului", din 1648, este o altă lucrare extraordinară. 


La fel este și "Sfânta și dumnezăiasca Evanghelie, carea într-acesta chip tocmită di pre orânduiala greceștii Evanghelii, acum întâi s-au tipărit. În scaunul Mitropoliii Bucureștilor : smeritul întru ermonași Chiriac tiparnicul", din 1682. Desigur, nu trebuie omisă nici cartea "Învățăturile bunului și credinciosului domn al Țării Românești Neagoe Basarab către fiul său Teodosie", din anul 1843. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4114 secunde