Zeița Fortuna cu Pontos poate fi admirată în format 3D

294
Zeița Fortuna cu Pontos poate fi admirată în format 3D - zeita2-1596125375.jpg

Articole de la același autor

În aceste zile toride de vară, când aveți o clipă de răgaz și vă așezați în fața calculatorului, puteți viziona, în format 3D, un alt exponat al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța. De data aceasta, este vorba despre Fortuna cu Pontos, o piesă ce poate fi admirată în expoziția de bază a instituției de cultură. Potrivit muzeografilor tomitani, sculptura este lucrată în marmură albă, fină.

"Monumentul, în general bine păstrat, are totuși o serie de deteriorări produse înainte de îngropare. Lipsesc: mâna dreaptă a zeiței, în care ținea sceptrul, pe veșmânt observându-se punctele în care se făcea legătura sceptrului cu corpul; vârful piciorului drept, împreună cu o parte din soclu; jumătatea superioară a trunchiului arborelui pe care se sprijină Pontos și mâna stângă a acestuia, mai jos de cot. De asemenea, exponatul prezintă niște spărturi, la nas și ochi, la Fortuna, dar și la figura lui Pontos și corabia pe care se reazemă acesta", au precizat specialiștii.

De la prima vedere, se poate observa că zeița poartă un himation bogat, ridicat pe cap ca un văl și adus în față pe după umărul și cotul mâinii drepte. Părul ondulat al zeiței este pieptănat cu cărare la mijloc, iar două șuvițe buclate cad pe umăr în față. Ochii au pupilele reprezentate plastic, prin adâncire, în timp ce buzele sunt cărnoase. La rândul său, Pontos, zeul Mării Negre, apare în stânga zeiței, ieșind nud dintr-un soclu de frunze de acant - probabil un mijloc de a înlocui valurile mării, care nu puteau fi redate destul de sugestiv pe un spațiu miniatural.

"Nu i se vede trupul decât până sub șolduri. Cu mâna dreaptă se sprijină de un trunchi de arbore, iar cu stânga de prora unei corăbii. Din corabie este redată, schematic, numai jumătatea din față. Zeul susține pe cap coroana murală, înfățișând un zid de cetate cu o poartă cu două intrări arcuite, mărginită de turnuri. În detalii, este reprodusă până și forma blocurilor din care era construit zidul. Părul și barba, cârlionțate, ude, precum și detaliile anatomice ale trupului cu musculatura puternică, sunt redate cu exactitate. Pontos are privirea îndreptată în sus, spre capul zeiței", au completat muzeografii.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.998 secunde