Universitatea "Andrei Șaguna" îl cinstește pe Sf. Mare Ierarh Andrei Șaguna

197
2
Universitatea

Articole recomandate

Ieri, la Universitatea "Andrei Șaguna", ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu un sobor de preoți, a sfințit altarul pe care au fost a_ezate spre închinare Moa_tele Sfântului Andrei ^aguna, patronul spiritual al universității. Studenții, profesorii și oaspeții universității se

pot închina, până în data de 6 decembrie, la racla celui care și-a dedicat viața luptei pentru propășirea românismului și creștinismului, construind numeroase biserici și școli.

Credincioșii constănțeni se pot închina la altarul din holul universității, acolo unde, primii care s-au închinat la moaștele ocrotitorului universității lor au fost studenții _i profesorii, ace_tia primind binecuvântarea Arhiepiscopului Tomisului.

Alături de Sfintele Moaște dăruite universității, în custodia acesteia se află și alte Sfinte Odoare care urmează să revină celor două biserici ce vor avea hramul Sfântului Andrei Șaguna, una la Tulcea și alta la Constanța.

Comentează știrea

petrica
25 noiembrie 2015
fara griji

fara griji sunt de cand am aflat ca ma pot inchina la moastele andrei saguna, cand oare vom scapa de anticristul zis tomitan?nu am nimic cu religia dar cu popii ,da ,sa fie controlati la averi,anaf,so ,pe ei!

"Moaștele" călugărului cu moșii...
25 noiembrie 2015
Presăm presa: "Adevărul" din 25.11.12015

"Pe vremea când era asistent teolog la Institutul Teologic Ortodox din București, ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a fost chemat la sediul Miliției, unde a fost convins să semneze, în septembrie 1987, un acord de colaborare cu fosta Securitate, având numele de cod "Mache". În apărarea sa, ÎPS Teodosie spune că "am fost obligat să semnez acel angajament". În arhiva Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) se află dosarul de rețea al lui ÎPS Teodosie, cu numele conspirativ "Mache". Pe cinci file găsim două rapoarte ale Securității de recrutare și un angajament semnat de Macedon Petrescu, numele laic al lui ÎPS Teodosie, actualul Arhiepiscop al Tomisului. Angajamentul a fost scris pe data de 29 septembrie 1987, pe o foaie ruptă dintr-un caiet de matematică. Iată conținutul lui: "Subsemnatul Petrescu Macedon, fiul lui Pricopie și al Elisabetei, născut la 12 decembrie 1955 în localitatea Vatra-Dornei, județul Suceava, mă angajez să nu divulg față de nimeni faptul că am fost de acord cu organele de Securitate privind colaborarea cu acestea în problemele de interes major ale statului nostru". La dosarul lui Teodosie, a cărui numerotare cu creionul începe direct cu cifra 15, paginile din față lipsind, apar două rapoarte întocmite de Securitate cu propunerile de recrutare ale lui. Primul este datat 29.09.1987. "În baza aprobării conducerii unității la 29.9.a.c. s-a trecut la recrutarea numitului Petrescu Macedon. Recrutarea a decurs conform raportului și propunerilor anterioare, cu unele greutăți legate de convingerea candidatului de a consemna în scris angajamentul ce și l-a luat verbal". De aici aflăm că noului recrut i s-a făcut un instructaj general și i s-a luat angajament scris de colaborare și păstrare a secretului acestuia. Ulterior, i s-a stabilit o nouă întâlnire "pentru a aprofunda sarcinile generale și a-l angrena pe cel în cauză mai profund cu sarcini." Angajamentul cu Securitatea semnat de ÎPS Teodosie pe o filă de matematică, păstrat în arhivele CNSAS Filajul "elementelor Cornu, Petrică și Doru" PARTEA I...

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 25 Noiembrie 2015
Stire din Cultură-Educație : Spectacol interactiv pentru prichindei
Pagina a fost generata in 2.3189 secunde