Un român a câștigat prestigiosul premiu Moore pentru matematică pe anul 2019

236
Un român a câștigat prestigiosul premiu Moore pentru matematică pe anul 2019 - ciprianmanolescu-1549563851.jpg

Articole recomandate

Românul Ciprian Manolescu, profesor de matematică la Universitatea California din Los Angeles (UCLA), a câștigat cu un articol științific E. H. Moore Research Article Prize pe anul 2019, o recompensă prestigioasă atribuită de American Mathematical Society (AMS), a anunțat miercuri site-ul lepetitjournal.com.


Premiul Moore este atribuit pentru un articol remarcabil în domeniul cercetării științifice, apărut în una dintre principalele publicații editate de AMS. Premiul este decernat o dată la trei ani și valoarea sa actuală este de 5.000 de dolari americani.


Ciprian Manolescu a câștigat premiul Moore pe 2019 pentru articolul său intitulat "Pin (2) - equivariant Seiberg-Witten Floer homology and the triangulation conjecture", publicat în Journal of the AMS. Textul acestui articol rezolvă conjectura triangulării, "demonstrând că există variații topologice care nu admit o triangulare simplicială în fiecare dimensiune mai mare de 4", potrivit unui articol publicat de UCLA.


Topologia este un domeniu al matematicii care cercetează proprietățile spațiului, care sunt conservate sub deformații continue.


Ciprian Manolescu s-a născut în 1978 în orașul Alexandria din România. Deține dublă cetățenie - română și americană. Și-a obținut doctoratul în 2004 la Universitatea Harvard și a ocupat posturi la universitățile Princeton, Columbia și Cambridge, înainte de a se alătura corpului profesoral de la UCLA.


A câștigat deja premiul Frank and Brennie Morgan și o bursă de cercetare Clay Research Fellowship. Este, de asemenea, câștigător al Premiului Societății europene de matematică în 2012 și al premiul Robert Sorgenfrey Distinguished Teaching în 2011.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8462 secunde