Turism și istorie. "«Hamangia» merita un astfel de muzeu!"

603

Articole de la același autor

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) are o mulțime de proiecte pe care vrea să le realizeze, în 2020, iar unul dintre acestea face referire la restaurarea moștenirii comune și promovarea produsului turistic comun "Hamangia - Prima civilizație a vechii Europe". Acesta are ca obiectiv principal reabilitarea clădirii actuale a muzeului "Axiopolis", filială a MINAC. 


Potrivit cercetătorului științific Lavinia Dumitrașcu, Centrul Cultural "Hamangia", realizat printr-un proiect european, și Centrul Cultural "Carol I" vor forma Muzeul "Axiopolis". Primul dintre centrele amintite se va realiza în clădirea actualului muzeu "Axiopolis" și va fi dedicat exclusiv culturii Hamangia. Celălalt centru se va realiza în fosta clădire a Garnizoanei, care a fost restaurată în 2019. Aici, va fi găzduită istoria Cernavodei, cu o sală care va prezenta antichitatea și perioada Evului Mediu, iar celelalte vor fi dedicate istoriei moderne și contemporane ale Cernavodei. 


"Spații speciale vor găzdui povestea orașului, a Canalului Dunăre - Marea Neagră, centralei atomoelectrice și o sală dedicată personalităților cele mai importante ale orașului și împrejurimilor. Prin demolarea gardului dintre cele două clădiri, se va face loc unui frumos părculeț. Cam acestea sunt planurile, care sperăm că se vor finaliza anul acesta. Mă opresc puțin asupra Centrului Cultural «Carol I», pentru că, fiind implicată direct, cunosc situația mult mai bine. Acesta se va realiza prin colaborarea între Primăria Cernavodă, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Asociația «Astra Dobrogeană», dar și cu ajutorul locuitorilor Cernavodei", a declarat, pentru "Cuget Liber", Lavinia Dumitrașcu. 


Întrebată dacă orașul Cernavodă are nevoie de un asemenea complex muzeal, cercetătorul științific a spus că da, mai ales în condițiile în care se lucrează deja la transformarea orașului într-un centru turistic al Dobrogei. Oricum, orașul este unul plin de istorie. Este suficient să ne gândim la "Gânditorul", la una dintre primele școli românești din Dobrogea, la Podul de la Cernavodă, la Chirești și tot este suficient pentru a ne da seama că este necesar un muzeu care să cuprindă și istoria cunoscută și mai puțin cunoscută a orașului. 


Obiecte și documente pentru îmbogățirea muzeului 
Desigur, câștigul cel mai mare va fi pentru locuitori, care au început deja să răspundă apelurilor lor de a aduce obiecte și documente pentru îmbogățirea muzeului. 


Referitor la înființarea muzeului din Cernavodă, directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, cercetătorul științific Sorin Marcel Colesniuc, a declarat că proiectul autorităților de aici, de a înființa un nou muzeu, este o idee extraordinară, mai ales că descoperirile din anul 1956, aparținând culturii neolitice Hamangia, "Gânditorul" și perechea sa, reprezintă opere ale artei neolitice recunoscute în întreaga lume. 


"Menționez faptul că în Cernavodă există, din anul 2006, un muzeu denumit «Axiopolis», aflat, din punct de vedere științific, în subordinea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în care este prezentată istoria orașului Cernavodă din următoarele perioade istorice: neolitică, greacă, romană, romano-bizantină, medievală, modernă și contemporană. Prin urmare, la Cernavodă va fi realizat un ansamblu format dintr-o secție muzeală dedicată culturii Hamangia și un atelier de arheologie experimentală, prin reorganizarea și extinderea actualului muzeu «Axiopolis». Sediul actual al muzeului va deveni Centrul «Hamangia» și întreg spațiul expozițional din această clădire va fi dedicat civilizații neolitice «Hamangia». Prin proiectul inițiat de autoritățile cernavodene, civilizația culturii «Hamangia» va fi prezentată separat de celelalte perioade istorice ale orașului. Cu siguranță, civilizația «Hamangia» merita un astfel de muzeu și am certitudinea că numărul turiștilor care vor dori să viziteze noul muzeu va crește considerabil în următoarea perioadă", a afirmat directorul MINAC. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 15 Februarie 2020
Stire din Politică-Administrație : CONSTANȚA PROSPERĂ
Pagina a fost generata in 1.3708 secunde