Trei comedii, din trei secole diferite, la Teatrul de Stat Constanța

233
Trei comedii, din trei secole diferite, la Teatrul de Stat Constanța - diotiamanetcortinateatrujpgpages-1516714359.jpg

Articole de la același autor

Cele trei comedii pe care Teatrul de Stat Constanța le-a programat în weekend-ul următor sunt scrise de trei autori celebri pentru secolele în care au creat: Pierre Beaumarchais - pentru secolul 18, Georges Feydeau - pentru secolul 19, iar Neil Simon - pentru secolul 20.


Vineri, 26 ianuarie, la ora 19.00, "SCAIUL", cel mai longeviv spectacol al teatrului constănțean, care se joacă, de obicei, cu casa închisă, va avea o nouă reprezentație. 


Regizorul spectacolului și traducătorul piesei lui Georges Feydeau este regretatul Ion Lucian, care, de fapt, a dat acest titlu, căci în limba franceză piesa se numea "Lipitoarea", o denumire care sună prea crud, în limba română, pentru acea amantă de care nu poți să scapi cu binele, oricât ai încerca.


În distribuție: Dana Dumitrescu, Mihai Sorin Vasilescu, Cosmin Mihale, Adrian Dumitrescu, Ileana Ploscaru, Iulian Enache, Dan Cojocaru, Laura Iordan Adrian, Ana Maria Ștefan, Maria Lupu, Remus Archip, Alexandru Mereuță, Andrei Cantaragiu, Laura Crăciun, Gelu Ciobanu, Emil Băncilă, Dănuț Capră, Ion Mandache. Costumele au fost realizate de Luana Drăgoescu, iar decorurile, de Mihai Mădescu.


Sâmbătă, 27 ianuarie, la ora 19.00, este programată o piesă cu mare priză la public, care nu a fost jucată încă în această stagiune, și anume "NUNTA LUI FIGARO" de Pierre Beaumarchais. Piesele din seria Figaro ale dramaturgului francez mai cuprind "Bărbierul din Sevilla" și "Mama vinovată", toate fiind cenzurate, la vremea când au fost scrise, adică la sfârșitul secolului al XVIII-lea, de regele Ludovic al XVI-lea, care nu gusta satira la adresa aristocrației franceze. Totuși, când ele au primit aprobarea de a fi jucate, s-au bucurat de un mare succes chiar și în rândul aristocraților. Opera lui Mozart cu același titlu a fost cântată pentru prima dată în 1786, la doi ani după debutul piesei de teatru.


Figaro va fi interpretat, pe scena TSC, de actorul Tani Ștefu. Alături de el, Bogdan Caragea, Luiza Sarivan, Luiza Martinescu, Cristina Oprean, Lana Moscaliuc, Cosmin Mihale, Florentin Roman, Laura Crăciun, Mircea-Dumitru Siromașenco, Dan Cojocaru, Alexandru Iacov, Daniela Ivanciu se vor întrece în replici de un umor care nu și-a pierdut savoarea la mai mult de 200 de ani de când au fost rostite pentru prima dată. Regia este semnată de Cristian Ioan, iar scenografia, de Gabriela Nicolaescu.


Duminică, 28 ianuarie, la ora 19.00, puteți vedea faimoasa comedie "DESCULȚ ÎN PARC" a dramaturgului american Neil Simon, care anul trecut a împlinit 90 de ani. Este piesa devenită celebră prin ecranizarea din 1967, cu Robert Redford, Jane Fonda și Charles Boyer.


Pe scena constănțeană, Liviu Manolache este regizorul, dar și interpretul unuia dintre rolurile principale. Alături de el îi veți putea aplauda pe Nina Udrescu, Florina Stănculeț, Tani Ștefu și Gelu Ciobanu, care vă vor arăta că în viață sunt momente în care precauția și sobrietatea trebuie lăsate la o parte, căci nimic nu egalează plăcerea de a umbla desculț în parc, fără să-ți pese cine te vede și ce se poate întâmpla...


Scenografia spectacolului este concepută de Eugenia Tărășescu Jianu.








Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5873 secunde