Începând din anul școlar următor

Transport gratuit pentru elevii care fac naveta, pe baza carnetului de note

1160
Transport gratuit pentru elevii care fac naveta, pe baza carnetului de note - fotofondnavetaelevi-1579640535.jpg

Articole de la același autor

Elevii din județul Constanța care fac naveta la și de la școală către localitatea unde locuiesc vor beneficia, din anul școlar următor, de transport gratuit. Facilitatea va fi valabilă de la 1 septembrie, doar în baza carnetului de note, vizat la zi. 


Reprezentanții asociațiilor de elevi s-au întâlnit, în cursul zilei de ieri, cu conducerea Ministerului Educației și Cercetării, pentru a stabili condițiile în care aceștia pot beneficia de reduceri pentru transportul în comun. La discuții au participat, alături de ministrul Monica Anisie, ministrul Lucrărilor publice, Dezvoltării și Administrației, Ionel Ștefan, precum și secretarul de stat Ionel Scrioșteanu, din Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor. 


În cadrul întâlnirii, a fost convenit că, pe termen scurt, pentru a debloca situația decontării transportului elevilor, este necesară emiterea unei Ordonanțe de urgență pentru modificarea art. 84 din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare. Modificarea este necesară pentru a pune în concordanță legislația cu decizia Curții Constituționale a României, care a statuat că decontarea pe bază de abonament este neconstituțională, deoarece creează o diferență de tratament juridic între elevii care pot prezenta abonament și elevii care, din diferite motive obiective, de exemplu lipsa transportului în comun, nu pot prezenta abonament, dar pot prezenta alte acte doveditoare. 


Ulterior, în termen de 30 de zile, se va elabora o Hotărâre de Guvern care să abroge HG 863/2016 pentru aprobarea metodologiei de calcul și stabilirea tarifului maxim per kilometru aferent abonamentului de transport și să prevadă noi tarife maximale. Apoi, începând cu anul școlar 2020 - 2021, elevii vor circula gratuit, pe baza carnetului de elev, vizat de către unitatea școlară, sens în care ministerele implicate vor elabora un proiect de act normativ. 


"Deocamdată sunt promisiuni. A nu se înțelege că problema este rezolvată!" 
Deși au obținut promisiuni concrete, reprezentații asociațiilor de elevi se arată destul de sceptici și preferă să aștepte să vadă toate cele discutate și puse în practică. 


"A nu se înțelege că problema este rezolvată. Astăzi a fost despre asumări, despre promisiuni. Sunt afirmații grele, cele făcute de ministrul educației astăzi: «promit rezolvarea problemei până la 1 septembrie, lucru care nu poate fi făcut altfel decât așa cum am mai prezentat». Demersurile Asociației Elevilor din Constanța nu se vor opri până când fiecare solicitare înaintată de noi nu va fi îndeplinită, asta este clar. În caz contrar, guvernanții ar face bine să se aștepte la măsuri și mai drastice", a declarat Mihai Tănase, președintele Asociației Elevilor din Constanța. 


Săptămâna viitoare, aceștia vor merge din nou la Ministerul Educației, pentru a participa la întâlnirea de lucru ce are ca temă discutarea hotărârii de Guvern menită să abroge HG 863/2016. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 02 Septembrie 2015
Stire din Cultură-Educație : Veste bună pentru profesorii navetiști!
Pagina a fost generata in 3.3791 secunde