Transport gratuit pentru elevi, deocamdată, doar pe hârtie

261
Transport gratuit pentru elevi, deocamdată, doar pe hârtie - fotofondtransportgratuit1-1589551181.jpg

Articole de la același autor

Operatorii de transport în comun vor avea obligația de a asigura transportul gratuit al elevilor. Măsura a fost inclusă într-o Ordonanță de Urgență adoptată în cursul zilei de joi, 14 mai. Firmele care vor refuza să se conformeze riscă să le fie încetate contractele.



Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat că, în premieră, toții elevii care fac naveta la și de la școală vor beneficia de transport gratuit interjudețean. "Am decis ca operatorii de transport să asigure transportul gratuit al elevilor, sub sancțiunea încetării contractelor, fie de delegare a serviciului public de transport, sau chiar a retragerii licenței de traseu, în cazul transportului interjudețean. În felul acesta, sute de mii de copii care până acum erau văduviți de un drept fundamental – și anume de educație gratuită de calitate, dar și de siguranță a vieții personale, au primit o mână de ajutor din partea Guvernului Orban. Licențele au fost prelungite, consiliile județene preiau aceste licențe sau contractele de servicii publice cu operatorii de transport și au obligația să pună această condiție, ca aceștia să realizeze transportul gratuit", a precizat Raluca Turcan.

Totuși, reprezentanții mai multor asociații ale elevilor din județe ale țării, printre care și Constanța, consideră că ar fi trebuit să fie consultați înainte de a fi adoptată o asemenea măsură și subliniază că este nevoie de mai multe proceduri legislative pentru a putea fi pus în practică transportul gratuit.

"Nu s-a ținut cont de principiul transparenței decizionale, elevii nefiind consultați cu privire la această ordonanță și, mai mult decât atât, proiectul acestei ordonanțe de urgență nu s-a aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern, fiind aprobată fără o consultare pe text cu beneficiarii direcți. În plus, asociațiile de elevi au pus pe masă problema transportului județean în momentul în care Guvernul a fost învestit, dar a existat o inactivitate și lipsă de interes care au întârziat soluționarea problemei", susțin reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța.



Este nevoie de mai mulți pași legislativi!


Potrivit acestora, pentru a rezolva problema transportului județean este nevoie ca Hotărârile de Guvern nr. 309/1996 și 863/2016 să fie abrogate și că prelungirea licențelor transportatorilor va face imposibilă acordarea de facilități pentru elevi, întrucât transportul va fi exclus din sfera serviciilor publice, urmând să opereze în regim comercial.

"O nouă Ordonanță de Urgență care oferă gratuitate elevilor doar pare să rezolve problema, în realitate complică situația, având în vedere faptul că trebuie creat cadrul legislativ necesar prin abrogarea celor două hotărâri și prin încheierea de contracte de serviciu public de către consiliile județene. Am transmis Guvernului un document cu toți pașii pe care trebuie să îi facă pentru a putea respecta legea și a oferi această facilitate elevilor. Faptul că nu a existat niciun fel de consultare publică ne ridică și mai multe semne de întrebare și suntem curioși să vedem cum mai exact va fi posibilă acordarea gratuității", este de părere Andreea Sabina Spătariu, președintele Asociației Elevilor din Constanța.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3203 secunde