Tensiuni între ministrul Educației și profesori. "Nu mai încercați să ne lingușiți!"

1227
Tensiuni între ministrul Educației și profesori.

Articole de la același autor

După ce și i-a pus în cap pe învățători și profesori, în urma vizitei inopinate la o școală din mediul rural, ministrul Educației face un apel la ei să își asculte elevii și se asigure că înțeleg ceea ce li se predă și ceea ce li se cere. Revoltate că Monica Anisie ar fi umilit-o pe învățătoarea de la țară, cadrele didactice cer demisia ministrei și îi transmit că nu o mai consideră colega lor.


La doar două zile de la vizita neanunțată într-o unitate de învățământ din mediul rural, când a intrat în timpul orei în clasă și a certat o învățătoare de față cu elevii că a ridicat tonul la ei, ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, încearcă să dreagă busuiocul. Într-un comunicat oficial spune că aceste vizite au scopul de a identifica problemele reale cu care se confruntă elevii și profesorii, dar și de a vedea care este stadiul lucrărilor din aceste unități de învățământ pentru renovarea și amenajarea toaletelor. Ulterior, Monica Anisie, le-a transmis o scrisoare deschisă cadrelor didactice, în care li se adresează cu apelativul "dragi colegi" și în care îi îndeamnă să aibă răbdare cu elevii.


Sunt însă multe voci de la catedră care consideră că ministrul s-a comportat greșit și a umilit-o pe învățătoare, invocând chiar prevederile legale privind respectarea drepturilor cadrului didactic și al salariatului. "Nu mai încercați să ne lingușiți cu forme fără fond de genul « dragii mei colegi» etc. Nu mai încercați să ne prostiți. Nu vă suntem dragi și nici nu dorim să vă fim dragi. Altele erau așteptările noastre din partea dumneavoastră. Așteptări pe care ni le-ați trădat. Nu ați fost și nu sunteți alături de noi. Nu ne mai numiți colegii dumneavoastră. Pentru că nu ne onorează să fim colegii dumneavoastră. Colega noastră este cea pe care ați umilit-o dumneavoastră încălcând normele legale și legi elementare de bun simț. Umilind-o și abuzând-o pe ea, ne-ați umilit și ne-ați abuzat pe noi toți. Chiar dacă veți încerca o reconciliere cu noi, nu veți reuși. Nu ne puteți cumpăra cu nimic. Noi nu vă mai considerăm colega noastră și nici ministrul nostru", și-au exprimat supărarea mai mulți profesori, pe rețelele de socializare.


Recomandări pentru cadrele didactice
În scrisoarea deschisă, publicată tot pe o rețea de socializare, ministrul Monica Anisie vorbește despre proiectul propus - "Un altfel de 20 20", în cadrul căruia elevii să citească cel puțin 20 de minute la școală și cel puțin 20 de minute acasă. "Propunerea mea este ca, în toate școlile din România, fiecare copil să citească 20 de minute pe zi. Totodată, îi invit pe părinți și bunici să citească sau să-i sprijine pe copii să citească încă 20 de minute și, dacă este posibil, să discute împreună despre cele citite. Mă adresez tuturor pentru că am încredere în toți profesorii, nu numai în profesorii de limbă și literatură română, arte și științe sociale. Gândul meu este și către profesorii de științe și matematică. Îmi doresc ca fiecare dintre dumneavoastră să se asigure că fiecare elev înțelege noțiunile predate și cerințele temelor primite, indiferent de disciplină. Un copil care înțelege ce se așteaptă de la el poate să dea răspunsuri mai bune, poate să meargă bucuros la școală. Lectura și discuțiile pe marginea celor citite sunt cei mai buni prieteni pe drumul dezvoltării critice și în construirea de sine, în prima zi a parcursului educațional. Astfel, pentru cei mai mici, le solicit educatoarelor să le citească copiilor din cărți potrivite. Să îi încurajeze să întrebe, să aibă răbdare cu ritmul lor de înțelegere, să le dea timp pentru mirări și pentru ca aceștia să își imagineze lumile descrise în cărți", le recomandă ministrul Educației tuturor cadrelor didactice.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3875 secunde