Specialiștii Bibliotecii Județene, invitație la lectură: "Omul medieval"

348
Specialiștii Bibliotecii Județene, invitație la lectură:

Articole de la același autor

Așa cum v-am obișnuit, în această perioadă, încercăm să vă prezentăm cât mai multe volume de cărți, pe care le veți putea regăsi încărcate pe site-ul Bibliotecii Județene "I. N. Roman". Pentru astăzi, am ales "Omul medieval", volum ieșit sub coordonarea lui Jacques Le Goff.

Potrivit bibliografului constănțean Angela Anca Dobre, lucrarea vorbește despre un grup de reputați specialiști în istorie medievală și nu numai, care ne aduc în atenție zece profiluri ale omului medieval: călugării, războinicii și cavalerii, țăranii, orășenii, intelectualii, artiștii, negustorii, femeile și familia, sfinții și marginalii.

"Cartea ne suscită interesul încă de la început, coordonatorul punând în dezbatere abordarea subiectului la plural, «oamenii», sau la singular, «omul». El afirmă că Evul Mediu creștin occidental, căci acesta este spațiul și timpul despre care se vorbește, a avut, cel puțin pentru intervalul cuprins între secolele al XI-lea și al XIV-lea, «convingerea existenței universale și veșnice a unui model uman».

Totodată, ne atrage atenția structurarea volumului în tipuri umane diferite de concepția clasică a țăranului, orășeanului și cavalerului. Numai în cazul orașelor sunt introduse trei tipologii umane diferite: orășeanul, intelectualul și negustorul.

Un subiect dintre cele mai interesante este și acela al femeii, care ne este înfățișată în strânsă legătură cu mediul familial. Cristiane Klapisch-Zuber ne dezvăluie un tablou bogat, dar și uneori sumbru al vieții femeii din epoca medievală. Despre căsătorie, mai ales în cazul familiilor bogate și influente, arată că este văzută ca o «pace».

Prin studiile pe care le conține, volumul «Omul medieval» ne permite, cititorilor și specialiștilor deopotrivă, să ne conturăm o imagine mult mai nuanțată a unei epoci nu atât de îndepărtate, o epocă pe care am cunoscut-o doar prin regi, cruciade și războaie și mai puțin prin omul care trăia viața cotidiană sub toate aspectele ei. Este o lectură incitantă, un volum plin de informații despre oameni și timpul în care au trăit", ne-a declarat Angela Anca Dobre. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2679 secunde