SOS Moscheea "Carol I"! Lăcașul de cult are nevoie de reparații capitale

705
SOS Moscheea

Articole de la același autor

Moscheea Regală "Carol I", cunoscută ca Moscheea "Carol I", este un lăcaș de cult reprezentativ pentru județul Constanța, a cărui construcție a început în urmă cu mai bine de 100 de ani, în semn de omagiu pentru comunitatea musulmană din orașul Constanța. Lucrările s-au încheiat în 1913, construcția fiind realizată după planurile ing. Gogu  Constantinescu, sub îndrumarea arhitectului Victor Ștefănescu, luând ca model Moscheea "Konya" din Anatolia, Turcia. 


Din păcate, frumoasa construcție din piatră și cărămidă se degradează de la o zi la alta, iar reabilitarea ei a tot fost amânată în ultimii ani. Totuși, a declarat muftiul Iusuf Muurat, el este încrezător și spune că, în cele din urmă, moscheea trebuie să își recapete grandoarea de odinioară. "Moscheea va intra în reparații capitale. Am depus documentația necesară la Secretariatul de Stat pentru Culte și sperăm să primim un răspuns pozitiv din partea lor. Suma totală de care este nevoie se ridică la aproximativ un milion de lei. Numai prima fază costă 646.000 lei. Gradul de degradare al acestui obiectiv este foarte avansat, clădirea are fisuri ", a declarat pentru "Cuget Liber", muftiul. 


Și vizitatorii se tem să urce în turn și și-au exprimat dorința ca acest obiectiv să fie reabilitat. "Mergem în fiecare an la moschee. Ne place să admirăm întreaga panoramă a orașului de acolo, de sus. Din păcate, este tot mai greu să ajungi în vârf și ți-e teamă la orice pas să nu cadă ceva", ne-a declarat Grigore S., un constănțean. 


Practic, la o primă vedere, în afară de faimosul covor oriental, care provine din insula Ada Kaleh și are o vechime de peste 200 de ani, totul arată dezolant. Cu toate acestea, umbra uitării nu a căzut peste frumosul lăcaș de cult musulman. Obiectivul atrage, în continuare, mii de vizitatori pe an, dezvăluindu-le tainele religiei etnicilor noștri, dar și dându-le posibilitatea de a admira peisajul de la o înălțime apreciabilă. Ce se va întâmpla, însă, cu moscheea, dacă va continua să se degradeze? Va fi salvată? Aceasta este o întrebare care stă pe buzele multora. 


"Moscheea este construită pe fundația unei vechi geamii și nu știm în ce stadiu se află acea fundație, unde se vede cu ochiul liber că piatra este lăsată, mâncată. Ca urmare, avem de-a face cu o problemă foarte complicată. Noi încercăm mereu,  în limita posibilităților, să facem reparații, pentru că suntem administratorii acestei moschei și este datoria noastră, dar moscheea este un simbol al orașului, iar noi nu ne permitem să facem aceste reparații", a completat muftiul.  


Reamintim că Marea Moschee s-a ridicat pe locul fostei Geamii Mahmudia din anul 1822. Minaretul, construit în stil maur, are înălțimea de 47 metri, iar scara interioară numără 140 de trepte până la muezin, unde, în trecut se anunța ora de rugăciune. De asemenea, moscheea are o frumoasă pictură murală interioară, dar care acum este estompată și are nevoie de restaurare și ea. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5829 secunde