Sfinții Martiri Brâncoveni, cinstiți de Biserica Ortodoxă română

378
Sfinții Martiri Brâncoveni, cinstiți de Biserica Ortodoxă română - sfintiibrancoveni1-1565827725.jpg

Articole de la același autor

Biserica Ortodoxă Română cinstește, vineri, 16 august, pe Sfinții Martiri Brâncoveni: Constantin Voievod cu cei patru fii ai săi (Constantin, Ștefan, Radu, Matei) și sfetnicul Ianache. 


Voievodul Constantin Brâncoveanu este ctitorul mai multor lăcașe de cult, școli, biblioteci și mănăstiri din Țara Românească, Transilvania și de la Locurile Sfinte. În anul 1714, în Săptămâna Patimilor, sultanul Ahmet al III-lea a trimis ostași pentru a aduce la Constantinopol pe domnitor și pe fiii săi, unde au fost întemnițați și chinuiți timp de patru luni. La 15 august 1714, la praznicul Adormirii Maicii Domnului, când voievodul împlinea 60 de ani, a fost martirizat, împreună cu copiii săi și cu un sfetnic. După moarte, trupurile au fost aruncate în mare, de unde au fost recuperate de creștini și îngropate în insula Halchi. În anul 1720, Doamna Maria, soția voievodului, a adus în țară trupul acestuia și l-a îngropat în biserica "Sfântul Gheorghe-Nou" din București, unde se află și astăzi. Sfântul Sinod a canonizat pe cei șase martiri brâncoveni în anul 1992. 


XXX 
Cu acest prilej, vineri, 16 august, Înalt Prea Sfinția Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va răspunde invitației IPS Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, și va face parte din soborul de arhierei care va oficia Sfânta Liturghie de hram la mănăstirea Hurezi, ctitoria de suflet a Sfântului Martir Voievod Constantin Brâncoveanu. 


Duminică, 18 august, începând cu ora 8.15, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la biserica "Sfinții Împărați Constantin și Elena" din Medgidia (zona IMUM). 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4562 secunde