Sfinții Arhangheli Mihail si Gavril. Ce este interzis să faci astăzi, 8 noiembrie

415
Sfinții Arhangheli Mihail si Gavril. Ce este interzis să faci astăzi, 8 noiembrie - ingerasipazitorie1517256967479-1573199678.jpg

Articole recomandate

Astăzi este o mare sărbătoare în calendarul ortodox, ziua în care sunt prăznuiți Sfinții Arhangheli Mihail si Gavriil. Ca la fiecare astfel de sărbătoare, tradiția vorbește despre unele lucruri care trebuie făcute și despre altele la care credincioșii ar trebui să se abțină.


Circa 1,3 milioane de credincioși români le poartă numele și există și numeroase biserici și mănăstiri cu hramul Sfinților Arhangheli. Credincioșii îi sărbătoresc pe cei doi sfinți și, împreună cu ei, pe toți îngerii, considerați în tradiția populară păzitorii oamenilor de la naștere și până la moarte, numele întreg al sărbătorii fiind "Soborul Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri". Sfinții Arhangheli sunt patronii spirituali ai Jandarmeriei Române.


În această zi, după slujba religioasă, se citesc rugăciuni de dezlegare pentru cei prezenți, după care preotul se dezbracă de veșmintele preoțești și le pune peste credincioși, gestul având leac pentru multe boli, în special cele mintale. În timpul Sfintei Liturghii, la ieșirea preotului cu sfintele daruri, mulți credincioși pun în calea preotului haine pentru a trece peste ele și a obține vindecare și sfințenie pentru cel care le va purta. Bisericile care au hramul Arhanghelilor dăruiesc credincioșilor cozonac și un pahar cu vin sau organizează o agapă frățească în curtea bisericii sau în interiorul acesteia.

Sfinții Arhangheli Mihail si Gavril. În ziua praznicului se mănâncă pește, pentru a fi sprinteni ca peștele, pentru a fi feriți de boală și de pagubă. Tot în această zi, finii aduc daruri de colăcei nașilor, un obicei nu chiar întâmplător, întrucât, la cununie, cele două lumânări ținute de nași sunt simboluri ale celor doi Arhangheli. În zonele muntoase, în care Arhanghelii erau celebrați și ca patroni ai oilor, stăpânii acestor animale făceau o turtă mare din făină de porumb, numită ,,turta arieților’’(arieții fiind berbecii despărțiți de oi), ce era considerată a fi purtătoare de fecunditate. Această turtă se aruncă în dimineața de 8 noiembrie în târla oilor, odată cu slobozirea între oi a berbecilor. Dacă turta cădea cu fața în sus era semn încurajator, de bucurie în rândul ciobanilor, considerându-se că în primăvară toate oile vor avea miei, iar dacă turta cădea cu fața în jos era mare supărare.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.765 secunde