Sar pe mese în Bamboo, dar nu pot sări capra. Liceenele păcălesc orele de sport cu probleme femeiești

2252
3
Sar pe mese în Bamboo, dar nu pot sări capra. Liceenele păcălesc  orele de sport cu probleme femeiești - fondsarpemese-1479312991.jpg

Articole de la același autor

În continuarea articolului legat de problema foarte gravă a lipsei sălilor de sport din unitățile școlare constănțene și, implicit, imposibilitatea profesorilor de a-și nota cum se cuvine elevii, ieri aveam să descoperim un alt aspect: elevele fug de sport ca dracu’ de tămâie.

Primul interlocutor care ne-a confirmat acest aspect, nu cu oarecare regret, a fost prof. Gheorghe Moraru, de la Colegiul Național "Mircea cel Bătrân". Într-o primă fază ne-am dorit să știm cum decurge evaluarea la ora de educație fizică. "Baremul impus de Ministerul Educației, l-am particularizat funcție de calitățile elevilor. Viteză - toamnă sau alergare de rezistență, fiecare profesor cum își planifică. Eu, de exemplu, îmi planific viteza în semestrul II, spre primăvară. În același timp, particularizăm și funcție de orar, pentru că sunt clase care au o oră și trebuie puse două note și sunt clase care au două ore și trebuie puse trei note. Pentru prima categorie dăm viteză și gimnastică, pentru ceilalți dăm viteză sau lungime, gimnastică și o probă de forță - flotări, abdomene. În celălalt semestru, evaluăm din gimnastică, săritură la capră sau la ladă, încă o probă de forță, eventual, nu e obligatoriu, o structură din jocul sportiv, volei sau baschet și rezistența. Dar totdeauna eu discut cu elevii și baremele. Având în vedere cât de puțin fac sport copiii din ziua de astăzi, sunt mult prea stricte baremele, mai ales pentru fete. Și atunci, pe lângă proba de săritură în lungime, de pe loc, le mai dau și o altă probă, cu care mai ridicăm nota. Oricum notele sunt în general bune și după părerea mea la desen, muzică și educație fizică ar trebui introduse calificative, pentru că aici vorbim despre niște dexterități pe care nu le pot avea toți copiii. Sunt niște fete care sunt mai plinuțe sau care nu agreează sportul și atunci calificativele ar fi mai bine primite", declara prof. Moraru.

Și cum nici gimnaziul de la "Mircea", situat pe str. Nicolae Iorga, nu beneficiază de o sală de sport propriu-zisă și a fost improvizată dintr-o clasă l-am întrebat pe același profesor cum procedează. "Copiii lucrează afară când e vreme bună, iar în sală numai gimnastică. Durerea mare e la gimnaziu, că își doresc note bune tocmai ca să-și poată ridica media și să aibă notă bună la admitere. Într-un an am avut și eu clasa a VIII-a și le-am spus că dacă vin echipați la oră și manifestă interes și nu stau pe bancă le dau la toți nota 10. Nu pentru că apreciez performanța sportivă, ci implicarea la ora de sport, prezența, echipamentul. Nu pot nega că și performanța mă interesează, dar aceasta poate fi îmbunătățită prin celelalte aspecte enumerate. Din păcate, prea mulți preferă să stea pe bancă. La liceu, când întreb cine nu poate face sport, fetele aproape toate se așează pe bancă invocând motive fiziologice", a mai explicat același interlocutor.

Nici prof. Stelian Marinescu, de la Colegiul Național "Mihai Eminescu", nu consideră că este posibil să fie evaluați elevii la orele de educație fizică pe baremele impuse de Ministerul Educației, atâta timp cât nu există o sală special amenajată. În schimb, presupune că ar găsi colegii săi de catedră alternative atunci când vremea este bună de ieșit în curtea școlii.

Numai să-și dorească și elevii, pentru că degeaba profesorii sunt îngăduitori atâta timp cât nu există nici cea mai mică urmă de intenție, liceenele fiind fruntașe în dansat prin cluburile de fițe, dar codașe când e vorba de dat probele la sport.

Comentează știrea

jj
17 noiembrie 2016
jj

Lor le place mai mult sa stea capra, decat s-o sara. yum-yum

Gabi
17 noiembrie 2016
Care sali de sport ???

La scoala 24,Ion Jalea nu exista sala de sport !!! A fost transformata in clasa si mica sala de sport !!! Copii NU MAI FAC ORA DE SPORT decat diferite jocuri, incaltati in cizme, in clasa. E strgator la cer mai ales ca se cunoaste cat de importanta este miscarea pentru sanatate. Vara ies in curtea scolii dar iarna sunt mici robotei care nu fac decat sa stea in banca . Chiar nu se gasesc solutii de catre administratia locala ?

emic
17 noiembrie 2016
votați mișcare poPULAra

Singura soluție este să votați mișcarea poPULAra

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1627 secunde