O lingvistă dobrogeană care a scris istorie

Să vorbim corect românește! Mioara Avram și moștenirea de aur lăsată: gramatica

316

Articole recomandate

După ce am evocat figurile marcante ale lui Grigore Brâncuș ori Lazăr Edeleanu, continuăm serialul dedicat marilor personalități care au scris istorie pentru România. Episodul de astăzi este dedicat dobrogencei Mioarei Avram, lingvist de renume, de la a cărei trece în neființă s-au împlinit, recent, 15 ani.

Nume de referință în lingvistica română contemporană, profesor universitar doctor Mioara Avram s-a născut în data de 4 februarie 1932, la Tulcea. Tot aici a făcut studiile liceale, pe care le-a absolvit în 1949. A urmat Facultatea de Filologie (specialitatea Limba și literatura română) la Universitatea București, a cărei licențiată devine în 1953. Doctor în filologie din 1959.

A fost cercetător (din 1951) și șef al sectorului de gramatică (din 1963) în cadrul Institutului de Lingvistică, astăzi Institutul de Lingvistică al Academiei Române "Iorgu Iordan - Al. Rosetti", potrivit lucrării "Dicționar de lingviști și filologi români" (București, Editura Albatros, 1978).

În paralel, a activat și în învățământul superior: asistent (1954-1956) și lector (1961-1967) la Facultatea de limba și literatura română a Universității din București.

Lucrări de o importanță aparte

Mioara Avram s-a impus eficient în domenii de cercetare științifică, precum: limba română (gramatica istorică, descriptivă și normativă, formarea cuvintelor, ortografie și ortoepie, cultivarea limbii, lexicologie, stilistică, dialectologie, filologie), istoria lingvisticii românești, romanistică, confluențe și interferențe lingvistice, sociolingvistică etc. Este autoare a zece volume și a peste 200 de articole de specialitate, studii, prefețe, recenzii.

A participat la scrierea și redactarea unor lucrări colective de o importanță aparte pentru evoluția lingvisticii contemporane românești: ediția academică a "Gramaticii limbii române" (vol. I, 1954, pentru care a primit în același an Premiul de Stat; vol. II, 1963), "Studii și materiale privitoare la formarea cuvintelor în limba română" (5 vol., 1959-1969), "Crestomație romanică" (vol. 1-3, 1962-1968), "Formarea cuvintelor în limba română" (3 vol., 1970, 1978, 1989), "Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române" (redactor-responsabil; 1982), "Enciclopedia limbilor romanice" (1989), "Gramatica uzuală a limbii române" (Chișinău, 2001; redactor responsabil împreună cu acad. Silviu Berejan etc., potrivit limbaromana.md).

Premiată de Academia Română

În baza tezei de doctorat, a tipărit, în 1960, lucrarea "Evoluția subordonării circumstanțiale cu elemente conjuncționale în limba romană", o cercetare importantă în domeniul sintaxei istorice, pentru care i s-a acordat Premiul "B.P. Hasdeu" al Academiei Române, în același an, notează site-ul amintit.

Alte lucrări: "Gramatica pentru toți" (ediția I, 1986; ediția a II-a, 1997), "Probleme ale exprimării corecte" (1987), "Ortografia pentru toți. 30 de dificultăți" (ediția I, 1990; ediția a II-a, 1997), "Anglicismele în limba română actuală" (1997), "Cuvintele limbii române - între corect și incorect" (2001), "Faceți cunoștință cu limba română" (în colaborare cu Marius Sala, 2001), "May We Introduce the Romanian Language to You?" (în colaborare cu Marius Sala, 2000), "Studii de morfologie a limbii române" (post-mortem, 2005).

Emisiuni de cultivare a limbii române, la Radio și TVR

Începând cu anul 1990, Mioara Avram a fost unul dintre lingviștii români care a participat la o serie de conferințe, colocvii, simpozioane și a ținut diverse prelegeri, la Chișinău, având ca subiect popularizarea cunoștințelor lingvistice (probleme de gramatică și ortografie, istoria limbii, cultivarea limbii etc.), despre identitatea limbii române vorbite pe ambele maluri ale Prutului.

A prefațat lucrări de referință de autori sau editori basarabeni, a publicat articole și studii în periodice de specialitate de la Chișinău.

A participat la numeroase manifestări științifice (congrese, colocvii, simpozioane etc.), în țară și peste hotare și a publicat articole și studii în reviste și culegeri de specialitate din mai multe țări. A realizat, de asemenea, emisiuni de cultivare a limbii române la Radio București și Televiziunea Română, între care "Odă limbii române", "Răspundem ascultătorilor", "Ghidul radiofonic - în lumea cuvintelor".

Totodată, a fost membră a unor organisme științifice internaționale (Societe de Linguistique Romane; Realiter - Rețeaua panlatină de terminologie) și a mai multor foruri științifice din țară: Societatea Română de Lingvistică, Societatea Română de Lingvistică Romanică, Societatea de Științe Filologice (membră de onoare), Comisia de cultivare a limbii. A fost membră de onoare a Societății "Limba noastră cea română" din Chișinău.

XXX

A fost căsătorită cu lingvistul Andrei Avram (1930-2018), membru corespondent al Academiei Române, împreună având trei fii: Alexandru, Andrei și Petru.

Lingvista Mioara Avram a murit în data de 12 iulie 2004.

(Sursa: Agerpres)

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.026 secunde