Rușinea și neputința liceelor tehnologice. "E nevoie de meseriași, nu de diplome!"

2332
21
Rușinea și neputința liceelor tehnologice.

Articole de la același autor

Recentele rezultate obținute de elevii liceelor tehnologice constănțene la Bacalaureatul 2016 dovedesc, o dată în plus, că lipsește orientarea profesională a absolvenților de gimnaziu care se trezesc liceeni. Fapt relevat și de un interesant sondaj efectuat de OMV Petrom legat de situația educației profesionale în România.


Dar meseriașii vor să devină manageri
Concluziile au fost dintre cele mai șocante, 85% dintre angajatori consi-derând că numărul absolvenților învățământului profesional este insuficient. Pe de altă parte, aproape 80% dintre români nu respectă meseriile, iar 60% dintre meseriași nu ar recomanda meseria proprie unei persoane dragi.


Așadar, din perspectiva angajatorilor, 70% dintre managerii de resurse umane din companii spun că învățământul profesional este neadaptat cerințelor pieței, principalele dificultăți întâmpinate la recrutarea meseriașilor fiind lipsa calificării (în 65% dintre cazuri), lipsa experienței (64%) și lipsa de seriozitate a potențialilor angajați (65%).


Din perspectiva meseriașilor în devenire, o treime dintre ei aspiră la statutul de manager și la studii superioare, iar opt din 10 meseriași intervievați susțin că au fost formați în afara școlii profesionale - prin experiență directă, în câmpul muncii, prin îndrumarea primită de la alți meseriași, care le-au fost mentori, sau de la colegi de la care au "furat" meserie.


Ai noștri absolvenți muncesc prin străinătate
Prof. Cornel Dumitrașcu, unul dintre cei mai puternici susținători ai învățământului profesional, cu o vechime de peste 35 de ani la catedră, se întreba ieri, pe bună dreptate, ce se va întâmpla cu absolvenții care nu au luat Bacalaureatul. "O să stea în parcuri, la o cafea scurtă, o țigară lungă și nimeni nu va face nimic pentru ei. De ani de zile, acești copii nu își găsesc locuri de muncă și de aceea nu vor rămâne nici în Țara Românească și vor pleca în zările largi unde să-și găsească un loc de muncă și să poată trăi. Iar cei care vor rămâne aici frizează cu ceea ce se numește delincvența. De aceea vreau ca diriguitorii acestei țări să găsească metode, nu să facă din Bacalaureat inchiziția spaniolă, atât pentru profesori, cât și pentru elevi. 


Eu aș face în felul următor: pentru liceele teoretice i-aș accepta pe cei cu mediile între 8 și 10, cei cu medii între 8 și 6 să meargă la liceele tehnologice, iar ce este sub 6, cum este condiția astăzi la Bacalaureat, să meargă la școlile profesionale. Altfel nu vom avea niciodată nici copii la școlile profesionale și nici o selecție mai bună pentru celelalte licee, atâta timp cât nu există un examen", a mai spus directorul Colegiului Tehnic "Tomis".


Comentează știrea

21 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
Un bun meserias
13 iulie 2016
Meseria - bratara de aur!

Are dreptate domnul profesor, prea se inghesuie toti elevii la liceele teoretice, chiar si cei cu medii mai mici ar vrea sa fie repartizati tot la aceste licee daca s-ar putea. Daca inca mai avem azi buni meseriasi, care stiu si teorie in meseria lor, asta se datoreaza liceelor tehnologice care i-au pregatit bine, pe vremea cand se facea altfel scoala si nu era o rusine sa nu ai facultate sau sa absolvi Liceul auto , Liceul de chimie industriala sau Liceul CFR.

Nedumerit
13 iulie 2016
Scoala europeana

Scoala europeana cu 7 promovati la BAC?? Domnule Dumitrascu, ce spuneti??

dumeritul
14 iulie 2016
meseria.....

pt Nedumerit: poate stiti dv si ne lamuriti si pe noi: un copil care intra obligat-fortat de sistem prin repartitie ,cu medii de 2, 3, 4........dupa 8 ani de trecut prin clasele 1-4 si 5-8,cum poate fi adus la nota 6???? de ce nu-i intrebati pe ce de la gimnaziu de ce l-au trecut dintr-o clasa in alta desi nu stie sa cteasca sau sa scrie???Ce-ar fi sa criticati sistemul idiot si apoi liceele tehnologice? iar ttlul de Scoala europeana nu se obtine prin rezultatele la bac....sunt multe alte criterii...pe care liceul Tomis le-o fi indeplinit.Opriti intrarea la liceu sub media 6 sau organzati examen de admitere...si apoi sa cereti rezultate...CLAR?

Tovarasul prim secretar
14 iulie 2016
Amintiri din Epoca de Aur

Doamnelor si domnilor,va rog frumos sa va reîmprospătați un pic memoria in legatura cu invatamantul de pana in 89.Ce licee erau pe primul loc in Constanta, si pe care lumea se bătea?Mircea,Lic.10 (actiualul Ovidius),Lic.6( actualul Traian) si Lic.Energetic De ce?Ptr ca acolo erau profesorii cei mai buni iar sansele sa urmezi o facultate erau cele mai mari.In afara de Mircea , restul liceelor erau industriale,trebuiau " sa produca" clasa muncitoare( meseriasii) acestei tari.In ziua de azi care sunt cele mai bune licee din C-ta? Tot cele 4 ,plus Lic . Decebal ( fost Lic.5 ,industrial de mine si petrol),restul ramanand la fel de slabe.Ca rata de promovabilitate la BAC pe vremuri era de 90-95% era ceva normal ,ptr ca ordinul venea de sus , de la cabinetele 1 si 2, dar sa stiti ca si procentul celor care terminau o facultate era de maxim 10-15 % dintre cei care aveau diploma de BAC. Cineva de aici a spus ca inainte era o mandrie ca terminai un liceu industrial. Are dreptate,pe vremea aceea cele mai cautate meserii erau: navigator,barman si militian.Navigatorul aducea jeansi,cafea,tigari,ciunga etc si facea bisnita, barmanul avea pe mana cafeaua,tigarile si spirtoasele de import,iar militianul ii jumulea pe cei doi de produse cand ii prindea.Cei 3 castigau mai mult decat orice director de intreprindere. Daca va este dor si plangeti dupa vremurile de acum 26 de ani va rog sa faceti o petitie sa-l aduceti la Cotroceni pe Iliescu.Doar el va mai poate ajuta in legatura cu promovabilitatea la BAC PS. Apropo, daca reusiti sa-l aduceti pe Nea Nelu iar la Cotroceni sa nu uitati sa-i spuneti sa bage si legea cu muncile patriotice( cele agricole) sau orele de PTAP

elevu'
14 iulie 2016
scoala euro manelistica

ce daca nu luam bacu la liceu' 4? noi suntem scoala europeana! :))))))))

Domnu.
14 iulie 2016
Tovul prim secratar.

Pentru Aminitiri din Iepocă: toa'rsu ie dus rău, compexat și mai și.

Rusinea si neputinta de la scoala 28
14 iulie 2016
Pentru directorii scolii legea este optionala

Cele doua directoare de la conducerea sc Dan Barbilian respecta legea doar cand si cum au chef. Vezi situatia salii de sport inchisa fara motive intemeiate si legale, cadre didactice angajate pe posturi inexistente, refuzul de a elibera copiile proceselor verbale ale Consiliului de administratie si multe altele! Dar dupa spusele celor doua, ele se straduiesc sa respecte legea. Se straduiesc dar nu le iese. Poate chiar ar trebui sa consulte avocatul angajat de scoala, sa le explice cum sta treaba cu chestiile astea. Si un alt avocat sa le explice daca au facut bine angajandu-l pe primul 'cu contract lunar'! Si daca intentia este sinonima cu hotararea......Nu cumva si-au prins urechile in incercarea de a jongla cu legea??? Si de ce jongleaza cu legea....In ce scop?

Ca la noi la douășopt
14 iulie 2016
uite sala nu e sala...de sport

Asadar timp de 3 ani scolari s-a putut face sportul bine mersi in sala de sport, desi nu avea avizul ISU ( dar retineti, directoarele erau in relatii bune in tot acest timp cu profesorul de sport care era si membru CA) si brusc.....ce sa vezi? In al patrulea an scolar, 2015-2016 nu s-a mai putut! Pur si simplu! Nu mai era legal, nu se mai putea intra in sala de sport, elevii au facut sportul pe-afara, in ploaie, in noroi, in clasa sau pe unde au apucat. Coincidenta: directoarele nu mai erau prietene cu domnul de sport.....Sa fi fost razbunare? Nuuuu, legea le-a impus sa procedeze asa. Tot legea le-a permis sa descuie sala de sport ca sa faca repetitii ptr serbare alte cadre didactice.... si apoi s-o incuie din nou. Atunci elevii nu mai erau in pericol si avizul ISU nu mai conta..... Pai hotarati-va, doamnelor directoare! Respectati legea sau faceti ceva pe ea?

sa nu se schimbe nimic la DB
14 iulie 2016
tot inainte!

Super! Grozav! Sa primeasca directoarele calificativul FOARTE BINE ! Sau BINE! Au condus sc. 28 cu legea-n mana......adica cand in mana dreapta, cand in mana stanga, dupa cum a batut vantul si dupa ureche. Si bineinteles, sa le dea ISJ-ul numire si ptr urmatorul an scolar, sa fie RAU ca sa nu fie BINE! Ne-am obisnuit cu minciuna si cu praful aruncat in ochi.

Răspuns la: uite sala nu e sala...de sport
Adăugat de : Ca la noi la douășopt, 14 iulie 2016
Asadar timp de 3 ani scolari s-a putut face sportul bine mersi in sala de sport, desi nu avea avizul ISU ( dar retineti, directoarele erau in relatii...
luiza-
14 iulie 2016
examene

parintii sunt primii care gresesc, sa lasam copii sa ia note dupa posibilitatea intelectuala a fiecaruia, sa nu cerem la profesori note mari pentru un elev care nu poate, avem nevoie de meseriasi, o diploma care nu este acoperita de cunostinte creeaza tristete posesorului.

21 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7787 secunde