Ruptură în învățământul constănțean. Dascălii, "mituiți" cu tichete cadou sau vacanțe la Predeal

2291
10

Articole de la același autor

Câteva zeci de cadre didactice din învățământul constănțean au participat, ieri, la Conferința județeană a Sindicatului Liber al Salariaților din Învățământul Constănțean, o întâlnire la care s-au ridicat numeroase probleme pe care colegii din cancelarie le semnalează liderilor sindicali din unitățile de învățământ, de față cu primarul interimar Decebal Făgădău.


Una dintre probleme este legată de recentele simulări ale Evaluării Naționale și Bacalaureatului, când profesorii au fost obligați să corecteze lucrările elevilor în timpul cel mai scurt. "Ni s-au pus în brațe vineri lucrările și luni ni s-au cerut rapoartele pentru a fi transmise mai departe. Prea se fac plecăciuni în fața Ministerului Educației pentru cât ni se oferă în schimb!", a ținut să aducă la cunoștință unul dintre profesori.


Iar o colegă de-a dânsului a semnalat faptul că directorii prin școli fac presiuni asupra cadrelor didactice pentru a se înscrie în comisiile de supraveghere la Bacalaureat. "Ni se dă în cap cu metodologia și cu prevederile legale și nu mai putem să spunem nimic. Măcar să se adauge ca punctaj la gradația de merit, că pentru cei 12 sau 14 lei cât primim e riscul mult prea mare!", a afirmat cadrul didactic.


Doar 15% din cotizații sunt salariile staff-ului SLSIP
Cele mai multe nemulțumiri făcute publice de cei prezenți în sală pleacă de la salariile mici, cei mai mulți dorindu-și să fie plătiți pentru activități care depășesc orele de la catedră. 


Pe fondul acestor supărări care cresc de la o zi la alta, a apărut și oferta Federației Educației Naționale, care adună din ce în ce mai mulți adepți din rândul cadrelor didactice constănțene.


Am întrebat-o ieri pe Mihaela Caterinici, vicepreședintele SLSIP, dacă se știe de acest aspect. "Există un val de migrări către FEN, de circa 300 de persoane, dar care nu este îngrijorător, și pe care îl monitorizăm. Într-adevăr, celălalt sindicat oferă niște avantaje, cum ar fi tichetele cadou, pe care noi, după o analiză serioasă, nu putem să le acordăm. Ni se pare că pe undeva nu ne-am încadra pe codul fiscal atâta timp cât cotizația membrilor are deduceri pe statul de plată. Ar trebui să recalculăm niște impozite pe veniturile indirecte pe care le-ar obține prin aceste tichete cadou. Organizația noastră prin plăți directe, de ajutoare sociale, de boală, de calamitate, plus serviciile indirecte care costă returnăm deja peste 30% din cotizația pe care o strângem. Încercăm să contracarăm prin vizite la unitățile unde au migrat colegi de-ai noștri la federația cealaltă. De asemenea, mai știm că nu în toate județele oferta FEN de la noi se respectă și de aceea pre-supunem că este pentru a atrage sin-dicaliști. De aceea încercăm să rezolvăm cu decontul transportului oamenilor noștri. Noi le oferim bilete la vila noastră la prețuri de care ceilalți, neavând o bază turistică, nu am auzit să fi beneficiat vreodată. Acum vrem să organizăm pentru pen-sionari o festivitate de premiere și în limitele în care reușim să ducem la bun sfârșit discuțiile cu domnul primar, chiar și o mică recompensă", a afirmat același vice-președinte de sindicat. 


Și totuși unde se duc restul de 70% din totalul sumei strânse la SLSIP lunar? "Cotizații pe care le dăm și noi mai departe la nivel județean și național, cheltuieli de întreținere ale sediului și vilei…". Cât despre cheltuielile cu salariile staff-ului SLSIP, am aflat că ar fi de aproximativ 15%". 


O voce din sală a întrebat de ce nu este înstrăinată vila de la Predeal, prin vânzare, dar șefii sindicatului nu agreează propunerea. "Nu suntem de acord să pierdem din patrimoniul pe care îl are sindicatul și să împărțim niște acțiuni", a răspuns Caterinici.


Se vorbește de manipularea membrilor de sindicat
La Liceul Tehnologic "Virgil Madgearu" din Constanța, aproape jumătate dintre membrii de sindicat au migrat de la SLSIP către FEN. Ieri, liderul lor, Iuliana Tănăsache, declara: "Nu știu cum să contracarăm migrația aceasta că deja mai vor să plece încă cinci colegi. Pentru că și la hotărârile judecătorești când a fost vorba să fie întocmite hârtiile, celor care nu au fost membrii de sindicat li s-a solicitat să plătească retroactiv șase salarii minime, în cazul în care nu au mai plătit o lungă perioadă cotizația. Pe când la FEN s-a făcut fără bani. Cotizația este aceeași, de 1% din salariul brut, numai că ei oferă și mici atenții cu anumite ocazii. Colega mea, Anca Codrea, de informatică, este actualul președinte al filialei constănțene a FEN, încearcă să manipuleze oarecum oamenii. Cel puțin așa o simt eu", și-a asumat Tănăsache. Care a mai adăugat că membrii FEN ar mai fi la Liceul cu program sportiv, Colegiul Tehnic Energetic și Colegiul Economic "Carol I". 


Comentează știrea

profesorii sunt haituiti
23 martie 2016
rapoarte gata "la timp"

Sa vedem cum intervine sindicatul in problema Simularii Evaluarii Nationale si Bacalaureatului. Au dreptate profesorii din comisiile de evaluare si corectare! De ce trebuie ca profesorii sa fie fugariti si haituiti pentru ca ministerul - prin inspectorate,- sa aiba niste rapoarte "la timp"? Ce fac cu rapoartele, la ce le folosesc? Poate chiar au de gand sa se aplece asupra rezultatelor dezastruoase si sa ia niste masuri. Ne intrebam care vor fi masurile potrivite , cand au mai ramas doar 3 luni pana la examene!

constantean
23 martie 2016
Ce intentii actualul primar?

Domnul primar Fagadau in ce scop a participat la aceasta intrunire? Oare ce doreste sa faca ptr invatamantul constantean?

constantean
23 martie 2016
ce intentii are...

Ne-am dori sa aflam cum colaboreaza dl Fagadau cu ISJ si daca doreste sa faca ceva schimbari in scoli.

votantul
23 martie 2016
tichete cadou inainte de alegeri

Cum se face ca discutia despre tichetele cadou si vacantele la vilele sindicatului se poarta taman in anul electoral? Ne-am cam saturat de promisiuni.

va rugam,
23 martie 2016
bilet "dus", vacanta prelungita la Predeal ptr. Stan!

daca tot nu poate nimeni s-o dea jos pe stan din functia de director propunem sindicatului si primariei sa-i ofere niste facilitati ( chiar daca ea reprezinta patronatul, si inca ce patronat...) sa se simta bine! O vacanta prelungita, va rugam! Sa stea acolo pana o chemam noi, pana ni se face dor de ea! Nu vrem scandal, vrem doar sa plece, bagajul e pregatit!

ion
23 martie 2016
cadou

La Navodari cu 50 de lei i-a cumparat Matei pe scena casei de cultura,pe acesti oameni de INCULTURA

m
23 martie 2016
mm

pentru cei 12 sau 14 lei cât primim e riscul mult prea mare!" Nu inteleg,care risc?

Vasilica Florina
23 martie 2016
Bani din prima lună!

Bani din prima lună! 100-285 de euro lunar! Avem nevoie de colaboratori din toate localitățile țării, pentru o activitate simplă, in timpul liber sau full-time, la alegere, cu câștiguri imediate, de 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), acum, din prima lună. Atenție, cerem seriozitate. Vă rugăm să solicitați detaliile necesare unuia dintre membrii echipei. Trimiteți un mail cu solicitarea "detalii" la adresa: [email protected]

oh, DOAMNE!!!
23 martie 2016
gradatie pentru supraveghetor?!

pai cum sa-ti dea gradatie ptr ca esti supraveghetor la bacalaureat? adica tu-i dai 10 elevului care pazeste gentile in clasa cand colegii dau lucare in laborator?...waw, bao?!!! pai oricum BUCOVALA a trecut in fisa de gradatie ce spui tu...ia-te de mana cu ea! asa ati obtinut voi gradatiile , pe "supravegheli"....

bai iulia
23 martie 2016
ce treaba are anca codrea?

anca isi face si ea treaba ca si tine!....hai ca vorbesti grabita...m-ai dezamagit!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.224 secunde