Revoluție sau vrăjeală? Sport la Bacalaureat și mai multe ore de educație fizică în școli

3005
5
Revoluție sau vrăjeală? Sport la Bacalaureat și mai multe ore de educație fizică în școli - revolutie-1512911709.jpg
Începând de anul viitor, fiecare inspectorat școlar va avea un inspector pentru educație fizică și sport. Aceasta este promisiunea ministrului Educației, Liviu Pop, care dorește ca, prin intermediul competițiilor organizate în unitățile de învățământ,
să revigoreze sportul de masă. 


"La nivelul inspectoratelor școlare, am constatat cu surprindere că jumătate dintre ele nici nu aveau inspectori de sport cu normă întreagă, fapt pentru care, de anul viitor, fiecare inspectorat școlar va avea un inspector pentru educație fizică și sport, în așa fel încât toate competițiile pe care asociațiile sportive din unitățile de învățământ preuniversitar le vor desfășura nu vor face altceva decât să revigoreze sportul de masă, pentru că de asta avem nevoie cu toții în țara aceasta", a declarat Liviu Pop. 


Ministrul plănuiește, de asemenea, să introducă educația fizică materie obligatorie la Bacalaureat. De asemenea, elevii vor avea minimum 3 ore de sport pe săptămână la școală și alte 2 ore de "sport competițional". Mai exact, va crește numărul orelor de educație fizică din școli la 3 ore pe săptămână (clasele I- IV), respectiv 3 ore, plus 2 alte ore de sport competițional la clasele V-VIII și la liceu. La grădiniță, vor fi obligatorii minimum 3 ore de activități psihomotrice pe săptămână. 


Cam acestea sunt gândurile ministrului Educației. Planuri mărețe, nimic de zis, însă, dați-mi voie să fiu sceptic că aceste proiecte vor fi în totalitate puse în practică. Să le luăm pe rând. 


Educația fizică, materie obligatorie la Bacalaureat. Nu cred că sportul va reintra în programa de examene, cel puțin nu în formula în care a fost. Să dăm puțin timpul înapoi și să ne reamintim de ce a fost radiat sportul de la Bac. Știe toată lumea: lejeritatea (nu spun pe bază de șpagă, pentru că nu am probe concrete!) cu care se obțineau note de 10. 


O fostă profesoară de educație fizică îmi spunea recent că, în ultimii ani înainte de ieșirea la pensie, la Bacalaureat, se făceau asupra sa presiuni din toate părțile și nu doar pentru a mai "retușa" nota. Nu, direct pentru nota 10! 


"Toată lumea voia nota maximă. Se făceau intervenții peste intervenții, iar acest lucru m-a scârbit. Copii fără calități fizice, care nici nu participau la ora de educație fizică, aveau aceeași notă de 10 precum campionii sportivi. Nu e corect. Pe același principiu eronat, ar fi trebuit să primească 10 la română sau matematică și campionii de la handbal, gimnastică sau canotaj, ceea ce nu era cazul", ne-a mărturisit profesoara, astăzi pensionară. 


Personal, am avut mai multe experiențe cu Bacul la sport, și în anii în care ședința de examinare era publică, și în anii în care totul se desfășura cu ușile închise. Și am să vă dau un singur exemplu. În urmă cu aproximativ 10 ani (o estimare poate cu plus sau minus unul-doi ani), am asistat la debutul probei sportive la un colegiu constănțean de prestigiu. Până să fiu "dibuit" ca ziarist, am urmărit prestația unei eleve în proba de aruncare la poarta de handbal. Săraca fată nici nu știa prea bine să alerge, s-a împiedicat, a căzut în fața semicercului, n-a nimerit nici poarta goală. Nota finală a fost, bineînțeles, una de 10, mai ales că eleva era - tot respectul - olimpică. Sunt convins că și alte colege de-ale sale cu 10 la sport au avut aceleași evoluții. Nu le-am mai văzut, pentru că am fost identificat și condus imediat în afara colegiului. 


Să facem o sinteză. Sportul a fost radiat de la Bac din cauza numărului exagerat de mare de note de 10 acordate cu ușurință. Dacă s-ar reintroduce, musai ar fi ca ședințele să fie publice, să se respecte baremele și să fie spulberate astfel suspiciunile de fraudă. Dacă examinarea se va face tot cu ușile închise, nu am rezolvat nimic, ne furăm din nou singuri căciula. 


Minimum 3 ore de sport pe săptămână la școală și alte 2 ore de "sport competițional". Am albit de când aud povestea cu creșterea numărului orelor de educație fizică în școli, de transformarea sportului în prioritate. Sună a poveste, pentru că, în afară de aprecierile populiste, nu am auzit date concrete, tehnice: cine va susține aceste ore, sunt suficienți profesori, specialiști, unde se vor desfășura aceste ore, există infrastructură, cum se modifică programa școlară, ce discipline își vor pierde din ore? 


În teorie, propunerea sună excelent. Până să fie transpusă în practică, e însă cale lungă. 


Fiecare inspectorat școlar va avea un inspector pentru educație fizică și sport. Ei bine, acesta era motivul pentru care sportul școlar este la pământ: nu avem în fiecare județ inspector de sport! De la anul, vor fi peste tot inspectori și am rezolvat toate problemele: săli, terenuri, materiale, competiții. 


Comentează știrea

Moses Kiptanui
11 decembrie 2017
Daciada vs Pesediada

Domn Sorin, nu-i nici revolutie si nici vrajeala, este o SINECURA POLITICA. (DEX :SINECÚRĂ, sinecure și sinecuri, s. f. Slujbă bine retribuită, pentru care cel plătit nu este obligat să muncească de loc sau muncește foarte puțin.)Mai pe romaneste,domn ministru "Genunche",are niste obligatii catre anumite lichele din partid si a inventat postul acesta :inspector ptr educatia fizica. Si sa va dau si un exemplu : Scoala Nr 30, nu are sala de sport,unde fac orele de sport acesti elevi?Unde se desfasoara acel"sport de masa "pe timp de iarna la scoala 30?Va rog sa intrebati la inspectorat. Stiti cand o sa aibe Scoala 30 sala de sport?Cand Tutuianu, o sa vanda Jeepanele R.Rover de la CJC si o sa-si aduca plodul la scoala cu Loganul ,precum un "socialist modest platit din bani publici".(are poldul la scoala 30) "Genunche " si PSD-ul ne vorbesc de sportul de masa , cand ei au distrus toate bazele sportive din tara?CSS1 sau baza sportiva Triunghi, facute praf si abandonate.Fostul "parc al pionierilor" ptr care se duce o lupta acerba ca sa fie distrus si apoi vandut bucata cu bucata samsarilor imobiliari, zace plin de balarii.Asa vrea sa revigoreze "Genunche"si ürmaritul penal"Fagadau sportul de masa in Constanta? Domn Sorin, mai ti minte ce ne promiteau Tutuianu si "urmaritul penal"?Refacerea stadionului Farul si o sala polivalenta noua.In afara de jaf ,furt si dosare penale ce altceva au realizat acesti domni care conduc orasul si judetul? PS.Daca la Daciada elevii alergau in "Dragasani"sau in tenisi chinezsti, la Pesediada vor alerga in picioarele goale precum Bikila Abebe

Ioana
11 decembrie 2017
Intrebare

Nu toti copiii sunt inzestrati cu calitati fizice necesare unei probe obligatorii la Bac..si dupa cum stim, olimpicii la matematica nu exceleaza la sport cum nici sportivii de performanta nu exceleaza la matematica...si atunci? Ca sa nu mai pomenim elevii scutiti medical sau cu handicap...ei nu vor mai promova Bacul? Hotarari luate aiurea de fosti inspectori generali ajunsi consilieri ai ministrului educatiei...un consilier trebuie sa aiba creier, nu doar "alura sportiva"!

Mesterul
11 decembrie 2017
Manole

Propunerea nu suna deloc excelent. Suna sa cum este condusa tara de la inceputul anului: anapoda, retrograd, in dispretul unui sistem de valori, oricare ar fi acela. Sportul la bacalaureat ? Si ce anume ar dovedi? care ar fi criteriile de apreciere? Care ar fi rostul? Unul singur: sa mareasca nota ! In liceu sunt teoretic predate discipline esentiale pentru devenirea ca cetatean. Sunt oare filozofia, educatia civica, logica, prea nepotrivite ca preocupari ale viitorului pentru a fi probe de pregatire pentru viata? Pregatirea fizica era o proba de viata sau moarte in Sparta. Pentru mistrul invatamantului in 2017 oare ce fel de proba este ? Ca si el sta cam prost cu genunchele... Sunt scoli unde nu exista teren in aer liber, altele in care nu exista sala de sport. Unde mai pui ca s-ar putea ca tocmai in ziua examenului unele dintre tinerele fete absolvente sa nu poata da nicio proba sportiva.

unul
19 decembrie 2017
este posibil

Eu le-am facut ambele. Sportul mi-a oferit disciplina necesara pentru a face performanta scolara. Dar asta era acum ... 30 de ani.

Răspuns la: Intrebare
Adăugat de : Ioana, 11 decembrie 2017
Nu toti copiii sunt inzestrati cu calitati fizice necesare unei probe obligatorii la Bac..si dupa cum stim, olimpicii la matematica nu exceleaza la...
inca unul
21 decembrie 2017
este posibil

Da, pot sa confirm si eu aspectul mentionat de dvs.. Se poate face destul de bine atit carte cit si sport. La mine a functionat, dar sportul eu il faceam mai mult din pasiune, fara a fi interesat si de o cariera pe domeniu, desi poate prin rezultatele respective era o varianta. Desi eu faceam sport in afara scolii, paradoxul era ca la orele de sport din scoala nu eram foarte atras de continutul orei. Poate doar cind mai primeam minge (fotbal, volei, basket). Mai mult la gimastica era si o proba de "stat in cap", desi teoretic poate ar avea o utiliate practic cind aplici pe un lungan vezi ca este destul de riscant. Adica degeaba ai in programa un execitiu cu o tematica daca pt. persoana respectica este ceva exagerat(fara sens si cu un risc fizic de accidentare). Alt paradox ar fi ca la alte sporturi eram practic pe undeva la categoria "afon" desi la "sportul meu" rezultatele erau diametral opuse. Altfel zis si sportul asta mai trebuie corelat si cu persoana, fiecare la ce se pricepe mai bine. Mai este si aspectul de obligativitate care uneori poate creea si o stare de discomfort. Iti place un joc(sau ceva in general fara a restrictiona la sport) dar in momentul in care devine obligatoriu si este notat deja se poate ajunge la un aspect diametral opus. Adica obligativitatea poate avea si un impact negativ. Mai bine s-ar incerca o atragere a elevilor catre sport dar fara a se ajunge la obligativitate dar trebuie si aici si profesionisti pe domeniu (nu doar pe hirtie). La fel de real e ca nu poti sa ceri de la toata lumea aceleasi lucruri sa fie facute la acelasi nivel. Un specialist pe cifre, pe litere sau sport au fiecare domeniile lor preferate iar cazurile de conincidenta cu persoana pe 2 sau toate domeniile sint rare. Adica simplu zis o idee facuta din pix-ul unor dos-uri din minister care de buni sportivi ce au fost la tinerete au ajuns la concluzia ca pt. eficientizarea vietii de birou este bine sa se incepa pregatirea fizica de timpuriu prin invatarea conceputului de buna simbioza cu medicul si vinturarea la timp a hirtiei in fata dirigintelui pt. tratament preferential la ora de educatie fizica.(pe inteles: presupune in linii mari acelasi traseu de circulatie a documentului din birou in birou, eventual si insotit pt. siguranta si de factori specializati [secretar, sef de comisie, etc], adica tocmai esenta educatiei fizice) Multa Sanatate !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7471 secunde