"Requiem"-ul lui Verdi urcă pe scena Teatrului "Oleg Danovski"

446

Articole de la același autor

"Requiem" de Giuseppe Verdi este piesa cu care artiștii Teatrului Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" vă îmbie vineri, 12 octombrie, începând cu ora 19.00. Soliștii care vor urca pe scenă sunt Elena Rotari, Georgeta Grigore, Răzvan Săraru, Cătălin Țoropoc, iar dirijor va fi John Cuk din SUA. Alături de aceștia se vor afla orchestra și corul teatrului.

Cu această ocazie, iubitorii muzicii lui Verdi vor afla că întreaga lui creație oferă un răspuns uman la liturghia latină prin capturarea dramei ascunse a unor partituri și explorarea celui mai mare secret al existenței umane: moartea.

Astfel, cu o tendință de teatru muzical cu care suntem familiari din operele sale, compozitorul evocă terifiante imagini ale morții, de la sfârșitul timpului și condamnarea la chinurile iadului și creează un emoționant tablou gigantic: de frică, furie, durere, tristețe și dorul de răscumpărare.

Piesa a fost creată în două etape. În primă fază, Verdi a scris un "Libera me", ca parte a unei compoziții de colaborare în memoria lui Gioachino Rossini, care a murit în 1868. Din cauza morții poetului național al Italiei, Alessandro Manzoni, în 1874 Verdi a extins secțiunea sa de Requiem Rossini, într-un recviem pe scară largă. Opera a devenit o caracteristică permanentă în repertoriul de concert imediat ce a avut premiera pe 22 mai 1874, în biserica San Marco din Milano. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5651 secunde