Rector pe viață sau ales doar de două ori? "Asistăm la feudalizarea învățământului superior!"

1544
Rector pe viață sau ales doar de două ori?

Articole de la același autor

Rectorii universităților vor putea avea câte mandate vor. Dacă sunt votați… Unii spun că regula duce la feudalizarea instituțiilor de învățământ superior, alții cred că doar așa se poate face performanță.

Parlamentarii vor să schimbe din nou regulile mandatelor pentru rectorii instituțiilor de învățământ superior. Măsura vine după ce, la începutul acestei săptămâni, în Senat a fost votat un amendament la Legea Educației prin care, în cazul rectorilor, este eliminată condiția de a ocupa mai mult de două mandate complete în aceeași universitate.

Posibilitatea ca rectorii să aibă mandate nenumărate nu este însă pe placul tuturor, astfel încât deja se pregătește o nouă modificare a legii, astfel încât să fie reintrodusă restricția de maximum două mandate integrale.

"Este vorba despre feudalizarea învățământului superior și permanentizarea unor persoane în funcții de conducere. Acești stăpâni de universități își creează un sistem de vasalitate și de complicități, nociv pentru educație. Doar deschizând competiția pentru alegerea unor alte persoane în funcția de rector asigurăm funcționarea democratică și meritocratică a învățământului superior", explică senatorul Vlad Alexandrescu, membru în Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport.

În replică, rectorul Universității Maritime Constanța, prof. univ. dr. Cornel Panait, este de părere că, înainte de toate, principala condiție pentru a ocupa funcția de rector este performanța, atât academică, dar mai ales managerială.

"Noi ne jucăm cu termene, cu număr de mandate. Eu cred că nu este foarte importantă chestia asta. Important este ce reușește un om să facă pentru comunitatea academică în care el lucrează. Pentru că este foarte posibil ca unii să fie talentați și să aibă un spirit managerial deosebit, iar alții să fie netalentați", a declarat, pentru "Cuget Liber", rectorul UMC.

"Un rector are foarte multe chestii de făcut!"

Potrivit acestuia, unii rectori s-au folosit de vechea lege pentru a obține mai multe mandate consecutive. Iar noile reguli sunt binevenite.

"Până acum, legea era restrictivă. Puteai să ai maximum două mandate consecutive, după care puteai să mai ai două mandate consecutive, după ce făceai întrerupere de un mandat. Însă, legea prevedea o posibilitate de a continua să fii rector după două mandate, dacă cel puțin unul nu era complet. Adică, dacă întrerupeai dintr-un motiv oarecare o lună de mandat și te autosuspendai, puteai să candidezi din nou. După părerea mea, este mult mai imorală această abordare. Există, în momentul de față, rectori, în sistemul românesc de învățământ care, prin întreruperea cu o lună, au reușit acest lucru și au candidat încă o dată și încă o dată și încă o dată. După părerea mea, ar trebui să se permită nelimitat, dar trebuie să existe performanța și să fie certificată de colectivul din universitate, nu doar din punct de vedere academic. Este vorba și despre o performanță managerială. Nu e simplu doar să vizezi niște programe de studii și să spui: «Domne’, astea sunt». Un rector are foarte multe chestii de făcut, mult mai importante unele dintre ele decât partea academică", este de părere prof. univ. dr. Cornel Panait.

XXX

Am dorit să aflăm și părerea rectorului Universității "Ovidius" Constanța, prof. univ. dr. Sorin Rugină, însă, până la închiderea ediției, acesta nu a putut fi contactat. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4453 secunde