Reacția Asociației Elevilor Constănțeni la incriminarea fondului școlii

391
3
Reacția Asociației Elevilor Constănțeni la incriminarea fondului școlii - reactiaasociatiaelevilor-1449414949.jpg

Articole recomandate

Cum era de așteptat, Asociația Elevilor din Constanța salută și susține propunerea legislativă care vizează introducerea unor sancțiuni de natură penală pentru profesorii care colectează în mod ilegal fondul școlii, propunere depusă, în cursul săptămânii trecute, la Camera Deputaților. 


"Colectarea fondului școlii este modul în care elevii, beneficiarii principali ai actului de educație, și părinții acestora se substituie autorităților statului, care refuză să finanțeze în mod corespunzător unitățile de învățământ. 


Destinația fondului școlii este variată, acești bani fiind folosiți pentru cheltuieli materiale, cum ar fi instrumentele de scris de la clasă, investiții sau pentru asigurarea pazei unității de învățământ. Toate cheltuielile prezentate mai înainte trebuie suportate din bugetul unității de învățământ. Pentru bunuri și servicii, banii trebuie să provină de la bugetul de stat, din finanțarea de bază, iar pentru investiții și asigurarea pazei, din finanțarea complementară a autorităților locale.


Fondul școlii s-a împământenit în mentalul colectiv ca fiind o practică pozitivă, prin care este ajutat sistemul educațional. Dar, rezultatul este unul contrar, atât Guvernul, cât și autoritățile locale refuzând să acorde o finanțare corespunzătoare, în condițiile în care părinții elevilor cotizează cu aceste sume. 


În România, învățământul de stat este gratuit, acest drept fiind consacrat de art. 32 alin. (4) din Constituția României. Suntem de părere că, dacă fondul școlii nu va mai fi colectat, statul va fi obligat să finanțeze în mod corespunzător sistemul de educație. 


O altă problemă a practicii fondului școlii este colectarea banilor sub umbrela asociațiilor de părinți, neexistând o evidență a acestora în bugetul școlii, aceștia nefiind asimilați donației directe către unitatea de învățământ, prevăzută la art. 108 din Legea educației. Necontabilizarea la nivelul școlii duce la achiziționarea de bunuri și servicii tot sub umbrela asociației de părinți, astfel fiind evitată procedura achiziției publice.


AEC va sprijini public această propunere legislativă, deoarece considerăm că cea mai bună metodă pentru stoparea acestui fenomen este introducerea coerciției".


Comentează știrea

Simona
7 decembrie 2015
Afacere pentru iubitorii de carti

Aceasta este afacerea cea mai potrivita pentru oamenii inteligenti si care au acasa o biblioteca! Castigi bani imbogatindu-ti biblioteca! Ce poate fi mai simplu si mai interesant? Aceasta este o oferta cu adevarat unica si revolutionara! Cautam oameni foarte seriosi!Cere acum mai multe detalii, la adresa de email: [email protected]

Parinte
7 decembrie 2015
Asociatie de parinti

Trebuie facut ceva cu aceste asociatii de parinti care stau la mana directorilor, iar presedintii sunt mana in mana cu directorii (probabil ca nu in toate institutiile de invatamant se intampla asa, dar a cam devenit o regula). Se acopera strangerea de fondul scolii, clasei prin asociatie care se considera legala dar care este acelasi lucru. Acest fond (al scolii,al clasei) a existat din totdeauna,sa zicem asa. Eu, fiind elev strangeam banii cu listuta si tot asa au facut si copiii mei, dar sumele erau mici si se foloseau ptr mici necesitati ale clasei sau scolii. Cu timpul valoarea acestor contributii ale parintilor au crescut iar vrajeala asta cu asociatia de parinti tine de ceva ani si sta la mana directorilor,ei dirijeaza banii. Isi aleg un parinte cu care sa se inteleaga si cu ajutorul caruia fac tot ce vor iar parintii nu se implica cat ar trebui si nici nu este de dorit nici de o parte nici de cealalta (parinti - directori ) fiind posibile unele neintelegeri care se pot rasfrange asupra copiilor celor implicati, in cazul parintilor si nedoritul control care ar putea interveni din partea unor parinti ceea ce nu ar conveni, in cazul directorilor. Aceasta colecta prin asociatia de parinti a devenit obligatorie. Nu este o donatie sau o contributie cum ar fi normal. La inceputul anului scolar, in sedinte este stabilita si parintele trebuie sa o achite. Altfel nu este bine vazut, nu este acceptat de alti parinti sau de diriginte, de invatator. Cel mai grav este in situatiile cand directorul dirijeaza acesti bani, se acopera legal prin tot felul de acte contabile si nu exista cu adevarat control si transparenta.

prof
7 decembrie 2015
era si timpul!

Autoritatile statului trebuiau sa faca de mult pasul! Practicile astea trebuie sa dispara, ptr ca nu fac altceva decat sa creeze dispute intre parinti si cadrele didactice, sau directiunea scolilor! Parintii se simt obligati sa sustina scoala, vazand ce conditii exista ptr copiii lor, dar dupa aceea se plang ca au dat bani - de buna voie, sau ca li s-au cerut!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4407 secunde