RĂZBOI mocnit la Biblioteca Județeană Constanța între angajați și director

1881
4

Articole de la același autor

Un nou scandal mocnește la Biblioteca Județeană din Constanța, după ce, în urmă cu un an, mai mulți angajați își afirmaseră public nemulțumirea vizavi de numirea în funcția de director a Corneliei Pariza, chiar dacă ea a câștigat postul prin concurs în  fața contracandidatei Corina Apostoleanu. De data aceasta, câțiva angajați ai Bibliotecii Județene Constanța au considerat că este momentul să tragă un semnal de alarmă asupra situației critice în care se află instituția. 


Ieri, pe adresa redacției am primit o scrisoare prin intermediul căreia, sub semnătura "Niște bibliotecari «neica-nimeni»", se aduce la cunoștința opiniei publice aspecte punctuale legate atât de stadiul de degradare al clădirii Bibliotecii Județene, cât și despre "deteriorarea accelerată a documentelor", "lipsa achizițiilor curente care determină pierderea principalului segment de utilizatori - studenții", "ignorarea termenelor legale de inventar ge-neral", ori "rezilierea contractului pentru internet ce asigura semnalul pentru serviciul «Calculatoare cu internet pentru public» și care a condus la suprimarea celui mai solicitat serviciu din bibliotecă". "Mutăm resemnați, pe holuri și prin săli, bidoane și găleți, le umplem și le golim sisificește ori de câte ori vine vreo ploaie mică de vară, nemaivor-bind de cele torențiale care au produs pagube până și la sistemul de iluminat. Dacă aveți norocul să vă nimeriți într-un astfel de eveniment la bibliotecă, veți lectura pe întu- neric. Ne este interzisă iluminarea artificială, pentru că plouă prin corpurile de iluminat din tavan și există, realmente, pericolul de incendiu", se arată în preambulul scrisorii. Aceeași semnatari re-cunosc că "domnișoara director Cornelia Pariza" a făcut demersurile necesare către Consiliul Județean Constanța, care a aprobat, cu majoritate de voturi, repararea acoperișului și a fost alocată în acest scop suma de 785.000 lei pentru reparații curente. Dar cu toate acestea situația nu s-a schimbat. "E adevărat, au fost niște estimări, dar la fața locului situația a fost alta", a încercat să ne lămu-rească directorul instituției, Cornelia Pariza. "Sunt alte numeroase instituții culturale, cum ar fi Muzeul Marinei, care se confruntă cu aceeași situație", a mai adăugat.


Nici directorul Bibliotecii nu e mulțumit de relația cu angajații
Luând act de cele ce i se repro-șează, Cornelia Pariza este de părere că autorii "plângerii" ar fi cei șase bibliotecari de la serviciul Bibliografic "care nu sunt în stare să scoată o monografie a unei localități din județ". "Au avut nevoie de șase ani ca să ducă la bun sfârșit un asemenea demers. Ei fiind mai mult preocupați să denigreze conducerea, decât să-și promoveze propriul serviciu, prin diverse metode. În această bibliotecă s-au făcut și lucruri bune în ultima perioadă, dar despre realizări nu se vorbește deloc. Presupun că i-am deranjat pentru că i-am pus să muncească. Speram să purtăm o discuție despre problemele reale ale bibliotecii, conversia de date, trece-rea de la un soft la altul, inventarul… pentru că avem 600.000 de documente de inventariat. Am avut numeroase discuții pentru a introduce program și sâmbăta", ne-a declarat Cornelia Pariza. În ceea ce privește cele 10 calculatoare cu care a fost dotată Biblioteca Județeană prin programul Biblionet și care ofereau serviciul «Calculatoare cu internet pentru public», directorul povestește că, la un moment dat, când a fost nevoită să refacă, împreună cu Rom-telecom, contractul "ne-au dus cu vorba că vor face în așa fel încât să crească viteza de trafic, dar se pare că a fost o greșeală tehnică și cineva trebuia să o suporte. În cele din urmă am decis să reziliem contractul pentru că nu venea nimeni. Acum am încheiat un alt contract cu RCS-RDS și așteptăm să fie pus în funcțiune". Legat de inventarul general, Cornelia Pariza afirmă că le-a propus să fie făcut mai devreme, printr-o conversie de date, pe un soft mai performant, "pentru că mi-aș fi dorit să renunțăm la inventarul manual, ca-n epoca primitivă. Fiecare carte ar putea avea un bar cod, pe care îl scanăm apoi și astfel inventarul ar merge mult mai repede. Dar se pare că nu avem aceleași interese, de a ne promova serviciile cât mai bine. Sunt informații trunchiate, rupte din context pe care le aruncă, fără să asculte de cineva. Își rezolvă interesele personale în timpul serviciului, se scuză, pleacă, își aduc copiii la serviciu și până la urmă probabil că eu sunt de vină pentru că nu am suficientă autoritate. Dacă le propun vreo acțiune sâmbăta refuză categoric și aduc tot felul de pretexte. Alte biblioteci județene colaborează cu asociații de voluntari, pregătesc activități, dar la noi nu prea se poate pe motiv că avem gestiune", a mai comentat directorul Bibliotecii Județene.




Comentează știrea

gosu
18 septembrie 2014
toate posturile ocupate de ei numiti tot de ei care cupa alte posturi si tot asa

Ah armana mea ,tzi,tzi,tzi.........

moghioros
18 septembrie 2014
Cultura in/un pericol

Pueril articolul, dar si mai puerila motivatia celor 6 ( daca exista) !!!.Eu zic ca nu exista! In esenta, vechea garda, nemultumita de pierderea puterii incearca acapararea ei prin orice mijloc, inclusiv denigrarea. Nu e prmia data si nici ultima. Asta e rezultatul cand angajezi cantitativ, nu calitativ. O diploma, fie ea si de chimist nu-ti da neaparat calitatea de intelectual. Pacat ca cei care au vocatie pentru asa ceva nu au acces la posturi din cauza relatiilor politice de clan. Asa tara, asa cultura!

Yossarian
18 septembrie 2014
minunatul model Pariza

Cei care o critică pe doamna Pariza sunt răi și invidioși pe ea. Competențele, blândețea și iuțimea minții ei sunt fără dubiu. Nu greșesc când spun că aceste calități ar trebui să fie standarde în bibliotecile din toată țara și poate și peste granițe, am și un nume: "minunatul model Pariza". Tezele domniei sale ar trebui să fie devize pentru toți bibliotecarii. Decolarea fulminantă a doamnei Pariza de la simplu bibliotecar harnic și modest, acum câțiva ani, la director harnic și plin de idei și de măreață viziune, astăzi, era întru totul de așteptat. Constanța poate fi mândră că un astfel de Om cu O mare a fost de acord să-și ofere energia și viața, în fond, pe catapeteasma binelui comunității noastre. Excelsior! Fraților, fata asta e deșteaptă de bubuie! Tot ceea ce ați văzut mai aiuritor la televizor ori ați citit în cărțile cu perle ale lui Radu Paraschivescu e întrecut de 10 ori de nerozia acestei fete, așezată cu panaș în scaun de familia ei. Cereți să stați de vorbă un minut, un singur minut cu ea și o să vă lămuriți ce zero lat și înalt conduce biblioteca județeană, biblioteca noastră, a tuturor cetățenilor, la urma urmei. Nu mă mir deloc să citesc ce semnalează bibliotecarii, ajung destul de des acolo și pot să susțin cu mâna pe inimă că așa e: nu se cumpără cărți noi (ca atare fondul e foarte uzat moral și fizic), ploua prin tavan și pe cărți (într-o clădire de doar 15 ani asta e inacceptabil), programul s-a restrîns foarte mult, sala de cu acces la Internet nu mai are acces la Internet. Că veni vorba de uzura fizică, cărțile de la secția de împrumut, unde ajung la fiecare 3 săptămâni, sunt terminate, distruse. Deseori găsesc cartea dorită, dar nu pot s-o citesc fiindcă îi lipsesc pagini ori e ferfenițită mai ceva ca o zdreanță.

Beria
20 septembrie 2014
Sustinere ...politica?

Cine a numit-o si a sustinut-o pe domnisoara director?Cat privestye rezolvarea unor probleme de o gravitate maxima-reparatia acoperisului- aceasta ,nu este vina directorului.Ea,nu poate decat sa se adreseze in scris,Consiliului Judetean Constanta,in subordinea caruia se afla.Ca Nicusor Constantinescu,arunca(ilegal) banii consiliului,pe ce crede el(fapt dovedit si de Curtea de Conturi),drept "prioritati",este cu totul o alta problema.Vinovati,suntem cu totii,deoarece,trebuia sa-i sanctionam prin VOT,pe Mazare si Constantinescu(adica,sa ne prezentam la vot)...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.375 secunde