Protest oficial: Academia Română vs. "limba moldovenească"!

205
Protest oficial: Academia Română vs.

Articole recomandate

Academia Română solicită autorităților Republicii Moldova să păstreze în uz oficial noțiunile corecte și consacrate de "limba română" și de "istoria românilor" ca fiind singurele valabile pentru denominarea realităților pe care le cuprind, potrivit Agerpres. "Academia Română a luat act, cu îngrijorare, de noile încercări de a introduce în uzul oficial, în Republica Moldova și în alte regiuni vecine locuite de români, noțiunea inexistentă de 'limbă moldovenească', susținută odinioară de propaganda sovietică și reluată, astăzi, de către anumite cercuri interesate politic", se arată într-o declarație a Academiei Române privind unitatea limbii române, adoptată de prezidiul acestui for.

În documentul postat joi pe site-ul Academiei Române se arată că "limba română, de mai bine de două secole încoace, este studiată sistematic de către lingviștii români și străini, care au stabilit exact statutul și rolul său". "Limba română este cea mai răsăriteană limbă romanică, are patru dialecte și mai multe graiuri. Dialectele limbii române sunt cel daco-român, cel aromân (macedoromân), cel meglenoromân și cel istroromân. Baza limbii române este formată din dialectul daco-român, singurul vorbit la nordul Dunării, și care este, pentru marea parte a opiniei publice, limba română propriu-zisă. Graiurile limbii române nord-dunărene sunt numeroase, expresive, bogate în regionalisme: graiul ardelenesc (transilvănean), bănățean, bihorean (crișean), maramureșean, moldovean, muntean, oltean etc. Graiul moldovean (moldovenesc) este acela vorbit între Carpați, la vest, Nistru (pe alocuri și dincolo de Nistru), la est, Ceremuș, la nord, și Milcov, Dunăre și Gurile Dunării, la sud. Prutul nu reprezintă o graniță lingvistică sau dialectală și, în consecință, limba vorbită de o parte și de alta a acestui râu este aceeași, anume limba română. Graiurile limbii române asigură unitatea limbii și sunt inteligibile tuturor românilor", se precizează în document.

Potrivit Academiei Române, "a promova ideea unei limbi 'moldovenești', distincte de cea română, nu este numai o denaturare a unei realități culturale și identitare documentată în toate sintezele lingvistice, istorice și literare, ci și o manipulare ideologică pe care comunitatea internațională nu o va accepta niciodată". Documentul este semnat de Biroul Prezidiului Academiei Române: acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române; acad. Bogdan Simionescu, acad. Victor Spinei, acad. Răzvan Theodorescu, acad. Victor Voicu, vicepreședinți ai Academiei Române și de acad. Ioan Dumitrache, secretar general al acestui for.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3644 secunde