Programul "Școală după școală", colac de salvare. Ce planuri are noul inspector șef

334
Programul

Articole de la același autor

Școala este, pentru mulți elevi, dar și părinți, o adevărată sperietoare. Cursuri peste cursuri, teme peste teme, lucrări de control, teste, teze, evaluări, nici nu e de mirare că mulți copii sunt de-a dreptul terorizați. În timp ce elevii mai mari se plâng că au prea multe ore și prea multe teme, pe cei mici sunt nevoiți părinții să-i ia acasă sau să-i înscrie în programe private de after school, deoarece nu au cu cine să-i lase după cursuri.


Programul "Școală după școală" este o necesitate în învățământul constănțean din ziua de azi. Din păcate, este aproape imposibil de realizat în cele mai multe școli. De altfel, în prezent, în județul Constanța, sunt doar trei unități de învățământ unde există after school. Dintre ele, doar una este în municipiul Constanța. "La nivelul Inspectoratului Școlar Județean Constanța, au făcut solicitare și au fost avizate pentru derularea programului Școală după școală Școala nr. 24 «Ion Jalea» din Constanța și Școlile «Grigore Moisil» și «George Enescu» din Năvodari", a precizat, pentru "Cuget Liber", purtătorul de cuvânt al ISJ Constanța, prof. Cristina Ivan.


În lipsa programului after school în unitățile de învățământ de stat, părinții sunt nevoiți să-și înscrie copiii în centrele educaționale private, unde taxele sunt uriașe. În perspectiva reducerii numărului de cursuri și chiar eliminarea unor materii, conducerea Ministerului Educației și-a anunțat intenția de a generaliza Școala după școală în unitățile de învățământ, împreună cu introducerea mesei calde. Această inițiativă ar menține posturile profesorilor ale căror discipline vor suferi modificări de ore din anul școlar 2020 – 2021, dar ar veni și în sprijinul părinților.


"Din păcate, foarte multe unități nu au spațiu suficient"


Ideea, deși este bună, este aproape imposibil de pus în aplicare, mai ales în municipiul Constanța. Iar lucrul acesta îl recunoaște însuși șeful Inspectoratului Școlar Județean Constanța. "Programul Școală după școală pe care ar putea să îl deruleze unitățile de învățământ este una din prioritățile noastre. Vreau să identific unitățile de învățământ care ar putea să deruleze programul, să îi consiliem, să îi sprijinim pe directorii de unități de învățământ să înceapă să dezvolte acest proiect. În primul rând, trebuie să îl depună, pentru că are nevoie de avizare din partea ISJ. Din păcate, o problemă pe care o au foarte multe unități de învățământ este spațiul. Cei care lucrează în două schimburi, de exemplu, nu au unde să deruleze programul Școală după școală, dar acolo unde este posibil voi încerca să le sugerez directorilor să implementeze acest proiect care, din punctul meu de vedere, va avea foarte multe beneficii, avându-se în vedere și ce se va întâmpla cu normarea, cu ce e în plan să se întâmple începând cu anul școlar următor", a subliniat prof. Sorin Mihai, inspectorul școlar general.


Recent, însă, a mai apărut o îngrijorare vizavi de posibilitatea de a pune în aplicare After school-ul și masa caldă în școlile de stat: lipsa banilor. În condițiile unui buget care bate un record negativ, reprezentând cel mai mic procent din PIB din istoria recentă – 2.7%, realizarea investițiilor necesare este greu de realizat. Deși se speră ca banii necesari să fie asigurați prin fonduri europene, este puțin probabil ca până la debutul anului școlar 2020 – 2021 să fie suficient timp pentru a demara proiectele respective.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0486 secunde