Programa școlilor primare de băieți și fete ale comunității Elene din Constanța în anul școlar 1896/1897

274

Articole recomandate

Urmare a demersurilor președintelui Comunității Elene din Constanța din 4 septembrie 1896, Ministerul Cultelor și Instrucțiunii Publice, cu Adresa nr. 10606 din 5 decembrie 1896, avea să acorde autorizația de funcționare Școlii primare de băieți, respectiv Școlii primare de fete ale Comunității elene din orașul nostru. Iată care era programa școlară a sus-numitelor instituții de învățământ:
,,Programa șcólelor comunității Ellenesci din Constanța
Clasa începătóre froebeliană
1. Rugăciuni și istorióre din Vechiul și Noul Testament
2. Început de lectură din Cartea de lectură a d-lui Cuza și eserciții de scriere; recitări de fabule și de poesii
3) Intuiție. 4) Început de numerațiune; 5) Cântece; Jocuri gymnastice
Clasa I-a
1) Rugăciuni și cele mai principale din Istoria sacră.
2) Lectură, din cartea de citire a d-lui Cuza; recitări de fabule și de poesii; gramatica de dl. Cuza: cunoscințe elementare, declinări de substant și adject și conjug timpurilor simple ale verbelor. 
3) Aritm. Cele 4 operațiuni ale ρ numerelor întregi; eserciții de probleme. 4) Istoria: din Istoria Ellenéscă a d-lui Cuza: biografiile vechilor eroi ai Greciei. 5) Geografia: orașul Constanța și județul întreg. 
6) Calligrafie, desemnu, cântări și jucării gymnastice împreună cu clasa a II-a.
Clasa a II-a
1) Istoria sacră. Noul Testamentu. 2) Lectură curentă din cartea de citire a d-lui Cuzos; esplicarea cuvintelor și libera reproducere a bucății de citit; recitări de fabule și de poesii, espunere orală de idei; din gramat Cuzos, repetirea celor învățate în clasa I-a și părțile neschimbătóre de cuvântu: preposiț, adverb
    , conj și interjecțiunea, syntaxa practică. 3) Aritm. Repetirea celor învățate și fracțiunile decimale. 4) Din Istoria d-ui Cuzos: timpurile istorice ale Greciei până în epoca lui Pericle în mod biografică. 5) Geografia : Statele Peninsulei Balcanice. 6) Calligr, desemnu, cântări și gimnastica.
    Clasa a III-a
    Istoria sacră. Cunoscințe elementare din Catehisul d-lui Vafides; esplicarea evangheliilor de duminecă. 2) Lectura, din cartea d-lui Cuza; libera reproducere a fiecărei bucăți de citire; Gram Cuza repetirea celor învățate cu esplicațiuni; Syntaxa practică; espunere de idei în scrisu. 3) Din Istoria d-lui Cuza: timpurile istorice ale Greciei până la mórtea lui Alexandru celui Mare. 
    4) Aritmetica: Repetirea celor învățate; Fracțiunile vulgare și numerele complese. 5) Geografia: Statele Europei cu eserciții cartografice. 6) Din Istorie naturale. Descrierea celor mai inseminate animale, plante și minerale. 7) Calligrafie, desemnu, musică vocală și gymnastică.


    Clasa a IV-a
    1) Istoria sacră. Cele mai principale din Istoria bisericească.
    2) Lectură din cartea de citire a d-ui Cuza; esplicarea și libera reproducere a fiecărei bucăți de citire; espunerea de idei în scrisu; Gramatica etymologică tótă; Syntactica; recitări de versuri. 3) Aritmetica: Repetirea celor învățate; rapórte și proporțiuni; regula de trei simplă și compusă; regula de dobândă; regula de asociațiune și de amestecutură; Cunoscințe elementare de geometrie. 4) Istoria istoria romanăprescurtată, de d. Cuza, în mod biografică.
    5) Geografia Asia, Africa, America și Oceania cu deprinderi chartografice; Elemente de Cosmografie. 6) Șciințele n Zoologia și Botanica elementară; cunoscințe elementare de Fisică. 7) Calligrafia, desemnu, musica vocală și gymnastică d-împreună cu clasa a II-a.
    Notă. Această programă este comună pentru amândouă șcólele de băieți și de fete; deosebit la șcóla de fete se învață și lucrul de mână".
    (Direcția Județeană Constanța a Arhivelor Naționale, fond Comunitatea greacă Constanța, dosar 2/1892-1921, f. 1; f. 8).


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3077 secunde