Profesorul Marin Petrișor s-a stins din viață. Lumea academică constănțeană a pierdut încă un om de mare valoare

6201

Articole de la același autor

Comunitatea academică a Universității "Ovidius" din Constanța (UOC) a pierdut, în acest week-end, un om extrem de valoros, prin trecerea la cele veșnice a profesorului Marin Petrișor, reputat cercetător al graiurilor insulare și al graiurilor românești de tranziție. Distinsul dascăl  s-a stins din viață la vârsta de 85 de ani. El este cel care a colindat întreaga țară adunând date despre graiul țăranului român, precum și unele graiuri românești vorbite în afara granițelor țării, în special cele din Valea Timocului. 


De-a lungul timpului, el a publicat zeci de lucrări, a contribuit la elaborarea Dicționarului toponimic al Olteniei, a participat la elaborarea Atlasului Complex al Porților de Fier (1972), pentru care a primit Premiul Academiei Române etc. 


Marin Petrișor a fost decan al Facultății de Litere între anii 1998-2004, profesor emerit al UOC începând cu anul 2012, membru al corpului profesoral al Facultăților de Litere și de Teologie, membru fondator al Institutului de Știință, Cultură și Spiritualitate din cadrul UOC și membru al Academiei Oamenilor de Știință din România.


"Domnul profesor Marin Petrișor va rămâne în inimile noastre ca un profesor pasionat, erudit, devotat studenților și profesiei de dascăl, o personalitate științifică de excepție a culturii române contemporane. Colegii și studenții care l-au cunoscut, l-au respectat și admirat îi vor păstra veșnica admirație și recunoștință", au declarat reprezentanții instituției de învățământ superior constănțene. 


În anii pe care i-a petrecut ca profesor la universitatea tomitană, renumitul profesor nu s-a intersectat doar cu colegii de la catedra de Limba română, ci și cu ceilalți dascăli din cadrul Facultății de Litere și nu numai. 


A făcut cercetare filologică și de teren cu migală


Profesorul de limba franceză Sandina Vasile își amintește că l-a întâlnit ultima oară în urmă cu două luni. 


"Trecea pe la facultate, din când în când, și mă impresiona voința de care dădea dovadă urcând, în ciuda cârjelor, până la etajul II, unde se găsește catedra de limba română, pentru a se întâlni cu discipolul său în materie de dialectologie, Cosmin Căprioară. Simțea nevoia să comunice și se vedea că ducea dorul profesoratului, al dialogului cu tinerii. Cred că este dureros să știi atâtea lucruri, să ai atâtea amintiri și să nu mai ai cui le împărtăși. Prin primăvara anului trecut îl interesa dacă o anumită temă de dialectologie se regăsește în publicații accesibile pe net, pentru că pregătea un articol solicitat de un specialist american, care îi sugerase că în bibliografie poate trece și linkuri către articole de specialitate. Avea articole publicate în revista Institutului de lingvistică «Iorgu Iordan». I-am propus să încercăm să căutăm pe internet. Surpriză dureroasă pentru dumnealui: în ciuda zecilor de articole, dintre care unele prezentau teze lingvistice originale, numele dialectologului Marin Petrișor nu apare decât în puține legături și acelea neesențiale. Am deplâns împreună modul în care cercetarea filologică românească este accesibilă celor interesați din lume, lipsa de surse digitalizate, chiar dacă este vorba de lucrări mai vechi sau noi, dar care ar fi primit cu siguranță acordul autorilor pentru a fi vizibile. Domnul profesor Marin Petrișor nu era cum spunem noi «conectat» la modernitate, dar acesta nu este un motiv. A făcut cercetare filologică și de teren cu migala la care te obligă dialectologia, a scris din necesitatea interioară de a transmite descoperirile uneori fascinante. Nu l-au preocupat nici indexarea articolului, nici nu știu ce coeficienți de impact", a spus prof. Sandina Vasile.


A fost unul dintre cei mai importanți dialectologi din România


Deși predă la Facultatea de Istorie și Științe Politice, prof. Enache Tușa l-a cunoscut foarte bine pe Marin Petrișor. 


"Domnul Marin Petrișor a fost un profesor de excepție. A fost unul dintre cei mai importanți dialectologi din România. Eu l-am cunoscut într-un context interesant, când mi-a vorbit despre pătimirile pe care le-a avut înainte de 1989. Atunci a fost arestat și întemnițat pentru convingerile lui și tot atunci i-a fost distrusă sănătatea. Într-o altă întâlnire a noastră discuția se centrase pe originea mea aromână fapt care a deschis o altă temă, aceea a comunităților aromâne din sudul Dunării. Domnul profesor a cercetat acele comunități și le-a înțeles ca nimeni altul. Am fost impresionat de modul în care vorbea aromâna. Domnul profesor Petrișor a fost un om cu totul aparte, prin modul în care a înțeles să ierte pe cei care i-au făcut mult rău și pe cei care nu l-au înțeles. Regret nespus trecerea în neființă a profesorului, lingvistului și omului Marin Petrișor. Dumnezeu să-l odihnească!", a adăugat prof. Tușa.


Un etalon al seriozității și profesionalismului


"Cel mai blând, comunicativ și împăciuitor profesor pe care l-am cunoscut la Universitatea «Ovidius». Era foarte sociabil și apropiat de studenți. Nu a fost o situație căreia să nu îi găsească rezolvare... Un om de o cultură vastă și caracterizat de o modestie pe măsură... A fost un etalon al seriozității și profesionalismului. Regret teribil, o mare pierdere despărțirea de domnia sa", a spus scriitoarea Amelia Stănescu.


"Este o mare pierdere pentru mediul academic dobrogean și național. 


L-am cunoscut pe profesorul Marin Petrișor în anul 1994. Nu a avut cum să nu-mi placă dialectologia, pentru că modul în care preda dumnealui această materie era extraordinar. De atunci, am avut numeroase proiecte comune, colaborări pe care le păstrez ca fiind amintiri foarte plăcute. Dumnezeu să-l călăuzească în Lumină!", a declarat, la rândul său, Anamaria Ciobotaru, directorul Colegiul Național Pedagogic "Constantin Brătescu". 


Președintele Asociației "Casa Mării Negre", dr. Dorin Popescu este unul dintre studenții răposatului dascăl. 


"Domnul Marin Petrișor, care mi-a fost decan și profesor la Facultatea de Litere, era ultimul mohican din garda de onoare pe care Marin Mincu a adus-o la Constanța pentru a consolida prestigiul Filologiei locale. Cu nonșalanță și fără efort, profesorul Petrișor a ocupat o zonă de nișă a cercetării lingvistice, pe care a dominat-o timp de câteva decenii. Avea încă proiecte grandioase, din cele ce pot face diferența între o facultate de cartier și una de vizibilitate națională. Visa la un nou atlas lingvistic al Dobrogei, însă proiecte tari, ambițioase precum cele în care credea Marin Petrișor nu au sorți de trecere în lumea academică mică, așa cum a devenit cercul universitar tomitan în ultimii 20 de ani. Odată cu plecarea lui Marin Petrișor din această lume, fantastica facultate de filologie pe care Mincu o visa la Tomis devine în mod absolut himeră", a subliniat acesta. 


"Se spune că în viață ne este dat să întâlnim oamenii cu un scop: să ne testeze, să ne învețe, să ne ajute, să ne îndrume... Domnul Marin Petrișor a fost omul și profesorul care a știut cum să ne învețe, cum să aprindă în sufletele noastre pasiunea pentru studiul limbii române și cum să scoată la iveală din fiecare dintre noi, studenți și profesori, tot ce este mai bun și mai frumos. Domnul Marin Petrișor va rămâne în memoria multor profesori din învățământul preuniversitar, absolvenți ai Facultății de Litere din cadrul Universității «Ovidius» din Constanța, drept un mentor, fiind omul și profesorul care a contribuit la edificiul nostru afectiv și profesional. Istoria limbii române și Dialectologia au fost cursuri la care studenții rămâneau fascinați de cultura impresionantă a domnului profesor. Constanța, Dobrogea pierde un mare specialist în dialectologie, care nu a mai putut realiza unul dintre cele mai ambițioase proiecte, «Arhiva fonogramică a limbilor și dialectelor vorbite în spațiul dobrogean». Marea și ultima călătorie pe care a început-o domnul profesor lasă un imens gol în sufletele profesorilor de limba și literatura română. Dumnezeu să vă așeze sufletul în rândul celor drepți, domnule profesor!", este mesajul reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Constanța.


★ ★ ★


Ceremonia de înmormântare va avea loc, astăzi, 12 martie,
la cimitirul "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril", comuna Chiajna, sat Chiajna, județul Ilfov, începând cu ora 13.00.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3605 secunde