Profesorii, "școliți" să dea piept cu noile programe și tendințe din educație

309
Profesorii,

Articole de la același autor

În scurt timp, Ministerul Educației va demara cel mai amplu program de perfecționare profesională a cadrelor didactice. 55.000 de profesori din toată țara vor fi "școliți" și vor primi o subvenție de 600 de lei și șansa de a participa la unul din cele 150 de premii puse la bătaie de Ministerul Educației.

Proiectul, intitulat "Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți - CRED" presupune, pe lângă cursurile propriu-zise și asumarea de către profesori a unor roluri complementare celor de la clasă, cum ar fi consiliere, mediere socială, facilitarea învățării non-formale și informale. Cu alte cuvinte, aceștia nu vor mai trebui să se rezume doar la predarea lecției, notare, teze și încheierea mediei. Banii pentru aceste cursuri, aproximativ 42 de milioane de euro, vin de la Uniunea Europeană, reprezentând "o intervenție sistemică de prevenire a părăsirii timpurii a școlii, prin măsuri care să susțină aplicarea inovativă și sustenabilă a noului Curriculum național și creșterea accesului la experiențe de învățare de calitate ale elevilor din învățământul primar și gimnazial", după cum spune ministrul Educației, Valentin Popa.

Ghiduri pe milioane de euro

În total, vor fi alcătuite 2.750 de grupe de profesori din toate județele și din București. Numărul total de ore de formare la nivel național este de 330.000, implicând aportul a 900 de formatori. În plus, vor fi elaborate 18 ghiduri metodologice, pe arii curriculare, care acoperă toate disciplinele prevăzute în noile planuri-cadru pentru învățământul primar și gimnazial, respectiv 7.200 de resurse educaționale deschise pentru toate disciplinele. Acestea vor fi accesibile elevilor și cadrelor didactice atât la centrele de resurse educaționale deschise, cât și pe o platformă online de e-learning.

"De asemenea, prin intermediul activităților incluse în CRED, se are în vedere creșterea calității și a relevanței educației în școlile aflate în zone cu populație vulnerabilă, ținta fiind reducerea ratei de părăsire timpurii a învățământului prin implementarea de proiecte inovative axate pe dezvoltarea competențelor - cheie, în contexte de învățare curriculare și extracurriculare stimulative și motivaționale, pentru cel puțin 2.500 de elevi", mai spune ministrul Valentin Popa.

"Nu vor mai avea nici măcar profesori necalificați la țară!"

Inițiativa, deși considerată binevenită de unele cadre didactice, este și criticată, mai ales în contextul actual din învățământul românesc.

"Se cere tot mai mult de la profesor. Să facă pe consilierul, să aibă răbdare, să-și schimbe modul de lucru, să discute, să facă o evaluare permanentă și nu punctuală, dar el, profesorul, ce primește în schimb? 600 de lei, o dată? Guvernanții nu înțeleg că să investești în educație nu înseamnă să îi dai 600 de lei unui profesor să meargă la niște cursuri… Ci înseamnă să oferi condiții, să oferi materiale de lucru, să le dai perspectivă acestor copii. Dintre toate acestea au ajuns la concluzia că profesorii trebuie să învețe ceva în plus… E tragic. În curând nu vor mai avea nici măcar profesori necalificați la țară, iar ei cheltuiesc milioane de euro pe ghiduri și cursuri", își dă cu părerea un cadru didactic din județul Constanța.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5255 secunde